Головна / Книги / о. Й. Августин, Духовне розпізнавання

о. Й. Августин, Духовне розпізнавання

А. «У тих, хто старанно очищається від гріхів і в служінні Господу Богу чинить поступ від доброго до ще кращого, добрий і злий духи діють у спосіб, протилежний описаному у першому правилі. Злому духові у цьому випадку властиво гризти, засмучувати і встановлювати перешкоди, примушуючи людину непокоїтися через фальшиві причини і спонукаючи відтак зректися поступу» (ДВ 315). Досконалим коментарем є лист св. Ігнатія до монахині Терези Реядел. Він стверджує, що по відношенню до початківців диявол використовує три види зброї.
Перший – нагадування про труднощі та перешкоди в духовному житті. Диявол «навіює такі думки: Чи може все життя так покутувати? (…) Чи не можеш спастися іншим, легшим способом? Представляючи різноманітні труднощі, говорить, що жити будемо довго, що так ще ніхто не жив; але не говорить про благодаті, які Бог дає своїм ви знавцям».
Другий – схиляння до гордості, переконання у власній святості і значущості. Це пастка для неофітів, які позбулися якогось важкого гріха. Все це часто замасковане під видом осудження інших.
Третій – фальшива покора. Неофіт зосереджується на своїх недоліках, знеохочується фальшивою слабкістю, вважає себе ні на що не здатним, применшує свої добрі вчинки і прагнення. У згадуваному листі св. Ігнатій показує сестрі Терезі її фальшиву покору: «Після переліку своїх слабкостей і страхів пишеш: «Я вбога черниця. Мені здається, що прагну служити Богові». Чому не насмілюєшся написати: «Прагну служити Богові» або «Отримала від Бога прагнення служити Йому». Якщо помислиш, то зрозумієш, що прагнення служити Богові походить не від тебе, а від самого Христа. Якщо напишеш: «Христос дає мені велике прагнення служити Йому, то прославляєш Господа, оскільки показуєш його дари».
Св. Ігнатій заохочує сестру Терезу виявляти дію злого духа протилежними діями: «коли ворог спокушує нас до гордості, то ми повинні впокорюватись; і навпаки, коли ворог нас понижує, то ми повинні підніматися у справжній вірі і надії на Господа».
Б. «У тих, хто старанно очищається від гріхів і в служінні Господу Богу чинить поступ від доброго до ще кращого (…) доброму духові притаманно навіювати таким людям відвагу і силу, втіху, сльози, натхнення і спокій, усе полегшуючи й усуваючи перепони, щоб людина могла чинити поступ у творенні добра» (ДВ 315).
Бог є Богом миру, а не неспокою. Якщо людина з покорою йде від доброго до кращого, то внутрішній неспокій походить не від Бога, а від злого духа.
Людина, яка очищається з гріхів, піддана багатьом випробуванням. Пристрасті, з яких вона звільнилася, відживають в критичних моментах. В боротьбі з «пожадливістю тіла» (2 Пт. 2, 18) новонавернений повертається до «тілесних приємностей» як Ізраїль у пустелі: «Ми згадуємо рибу, що їли в Єгипті даремно, огірки й дині, і пір, і цибулю, і часник.А тепер душа наша в’яне, немає нічого, тільки манна нам перед очима» (Чис. 11, 5-6). Так само людина починає думати – чи не повернутися їй до попереднього життя, насиченого тілесними приємностями. І дар Бога (манна) може стати причиною нового бунту.
Добрий дух додає відваги й сили, щоб йти через «пустелю до обіцяної землі», в якій людина отримає «радість і духовну відраду» (ДВ 329). Добрий дух зменшує або усуває перешкоди і смуток. Часом пересвідчуємось, що в моментах великої біди бачимо світло і внутрішньо відчуваємо, що те, що видавалося надзвичайно важким і неможливим, стає можливим.
Усуваючи перешкоди і додаючи відваги, добрий дух дає «потіху і сльози, натхнення і спокій».
Добрий дух дає людині досвідчити, «що немає нічого над острах Господній – нічого солодшого над зберігання Господніх заповідей» (Сир. 23, 27).

Читайте також

Трактат про досконале набоженство до Пресвятої Діви Марії. Святий Людовік Марія Гріньйон де Монтфорт (аудіокнига)

Як пророче заповідав Святий Людовік Марія Гріньйон де Монтфорт, рукописи його книг “Трактат про досконале …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *