Головна / Варте уваги / СТРІТЕННЯ(ВІН ПРИЙДЕ! Всеперетворююча сила Божої любові)

СТРІТЕННЯ(ВІН ПРИЙДЕ! Всеперетворююча сила Божої любові)

Раптово і явно

Стрітення — це зустріч людства в особі старця Симеона з Богом. До Різдва Христового всі праведні чоловіки і жінки жили вірою в Май­бутнього Месію, Спасителя світу, і очікували Його пришестя. Останні праведники Старого Завіту Симеон та пророчиця Анна удостоїлися зу­стріти в Храмі Носія Нового Завіту, в Особі Якого поєдналося Боже­ство і людськість.

Але Бог прийшов до людини — не до людства взагалі, а до кожної людини! — щоб поєднати її із Собою у вічності. Тобто в цей день Йосиф і Марія віддали Ісуса кожному з нас. Чи приймемо ми Його так само, як Симеон з Анною? Вони терпляче очікували пришестя Месії впродовж років, і ось Він прийшов, з одного боку, зненацька, з іншого боку — явно, так, що ті, які «очікували утіхи Ізраіля» (Лк 2,25), могли впізнати Його.

Чому Симеон та Анна помітили цю подружню пару з Дитиною поміж інших, котрі прийшли в цей день до Храму? Адже вони не поба­чили ні чудес, ні зцілення, не почули повчальних промов або притч, але якимось чином вони впізнали Христа. Поглянувши в очі Дитини, Симеон зрозумів — це Той, заради Кого він прийшов до храму. Але не просто Посланець з небес лежав зараз у пелюшках на руках земної жінки. В Його очах Симеон побачив незбагненне. Це був погляд Бога, Вічного, Безмежного, Невидимого і Незбагненного — Того, Який зійшов до людей і став Сином Людським. Так само раптово і явно Ісус хоче увійти до храму наших сердець. Він жадає, щоб ми впізнали Його — істинного Бога, як би непомітно і тихо Він не прийшов. Свято Стрітення Господнього виявляє нам прагнення Бога відкри­тися нам і народжує в нас надію, передчуття зустрічі з Господом та до­віру до Нього. Це свято наповнює нас впевненістю у тому, що навіть тоді, коли ми не бачимо Христа, наш духовний зір може бути проник­ливим настільки, що ми зустрінемо Господа, і Він перетворить наше життя згідно зі Своїми обітницями.

Беззастережна любов

Як же ми побачимо Христа? Насамперед ми відчуємо Його при­сутність у своєму серці. Ми не завжди можемо зрозуміти всі тонкощі богослов’я або вчення Церкви, але ми відчуємо любов, яка перевищує будь-яку іншу, яку ми переживали у своєму житті. Саме Божа любов наповнює нас замилуванням і радістю, саме вона спонукає нас про­славляти і дякувати Христу та довіритися Йому.

Що ж особливого у Христовій любові? По-перше, Він любить нас так сильно, як не здатне любити жодне земне створіння. Ми часто чує­мо (але варто повторювати це знову й знову — і пізнавати все глибше): Ісус любить нас беззастережно. Його любові не перешкоджає страх, сумніви або невір’я. Його любов не міцнішає, коли ми робимо добро, і не зменшується, коли ми грішимо. Вона постійна, безкорислива (див. 1 Кор 13,5), вона жадає лише добра для нас. Ми ж покликані невпинно шукати Господа і бажати зустрічі з Ним.

Для багатьох людей поняття відчуття Божої любові залишається лише теорією, яка не має ніякого емоційного забарвлення. Але наш людський досвід говорить, що любов породжує цілу гаму почуттів. Поміркуй, наприклад, над почуттями Симеона та Анни. їхня зустріч із Христом викликала бурю емоцій: Симеон прославив Бога і прого­лосив Дитину світлом для поган і надією Ізраїлю, Анна ж не могла зу­пинитися, славлячи Господа і розповідаючи про Нього іншим (див. Лк 2,29-32.38). І старець Симеон, і пророчиця Анна відчули беззастереж­ну Божу любов, і це викликало в них відповідну любов, подяку і ба­жання славити Господа.

Бог хоче, щоб ми пізнали такі ж самі почуття. Під час кожної Свя­тої Літургії, під час кожної молитви Христос пропонує нам Свою лю­бов, яка перевершує будь-яку уяву, — любов, яку ми покликані відчу­ти, а не тільки розмірковувати про неї.

Любов, що перетворює

Ще один аспект Христової любові — її здатність перетворювати нас. Незліченні романи, фільми, вірші говорять про те, як змінюються люди під впливом любові до іншої людини. Багато хто з нас може поді­литися своїм досвідом переживання любові.

Але переображення, яке несе в собі любов Христа, є набагато глиб­шим і більш кардинальним, ніж перетворення, породжені людською любов’ю. За словами пророка Малахії, присутність Христа, «немов во­гонь ливарний, неначе луг шаповалів» (Мал 3,2). Симеон сказав Діві Марії, що Христос прийшов у цей світ «для падіння і підняття бага­тьох» (Лк 2,34).

Пізнаючи чисту і глибоку любов Христа, ми починаємо бачити, що нам бракує любові і до Нього, і до інших. У світлі безмежної Божої вели­кодушності стає очевидним наш егоїзм. У сяйві Його милосердя стає яв­ним те, що нам бракує прощення. А у світлі Його чистоти виразніше ви­являється наша недосконалість, оголюються наші нечисті думки.

Але Господь не просто показує нам наш гріх і залишає нас із ним наодинці. Ні, Він хоче очистити нас і дати нам сили змінити своє жит­тя. Так, ми дійсно починаємо бачити свій гріх. Але ми також починає­мо бачити і те, яким може стати наше життя без нього. Ми починаємо вірити, що дійсно можемо перебороти шкідливі звички. Ми відчуває­мо, що святість не є чимось недосяжним для нас. Ми починаємо до­віряти Божим обітницям. У нас народжується молитва, подібна до цієї: «Господи, яви мені Себе. Перетвори моє серце, щоб я виконав Твою волю. Я не хочу перебувати в темряві, яку бачу в собі, я хочу жити у світлі, котре бачу в Тобі. Ісусе, очисти мене і зроби схожим на Тебе!»

«Слово між нами» №1(77) 2007р.

Читайте також

Іспит совісті для дорослих і молоді

Пропонована схема іспиту сумління призначена не тільки як допомога для аналізу в дусі віри свого …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *