Головна / Журнали / Журнал “Слово між нами” – Моліться за нас,священиків-Про рух маргариток

Журнал “Слово між нами” – Моліться за нас,священиків-Про рух маргариток

alt«Моліться за нас, священиків»

«Моліться за нас,священиків, щодня, бо ми слабкі.
Без вашої допомоги ми не можемо плідно проголошувати вам Євангеліє».
Можливо, когось здивує це прохання священика, відомого реколекціоніста о. Йозо Зовко, адже цей священик знається на молитві найкраще.

Але християни, що активно беруть участь у житті Церкви, зна­ють, яку велику потребу в молитві мають священики. Молитися за свяще­ників закликали св.Тереза з Лізьє, св. падре Піо, св.Фаустина Ковальсь­ка. Також про це просить Папа Бенедикт XVI, який проголосив Рік священства.

Молитися за святість священиків
Про що конкретно ми маємо просити, молячись за священиків? Про особливий дар слова? Але відомо, що, наприклад, святий Йоан Марія Віанней не був красномовним. Про м’якість характеру? Темпераментний пад­ре Піо не один раз виганяв закоренілих грішників зі сповідальні. Так про що ж? Відповідь на це запитання підказує свідчення одного свяще­ника, який відвідав француженку Марту Робен, що мала дар стигматів. «Я весь час хвилювався: про що ж попросити? “Марто, помолися, будь ласка, за моє священицьке служіння і за довірені моїй опіці душі”, – на­решті видавив я із себе. В той час мені здавалося, що немає нічого важ­ливішого за це. І тоді Марта дала мені стусана, звичайно, благословен­ного, котрий поставив крапку наді. “А також про вашу святість”,-рішу­че додала Марта. Ну так, я забув про найістотніше».
Видіння падре Піо
Одного разу падре Піо запитали, чому він так ревно молиться за свя­щеників. У відповідь він розповів про одне зі своїх видінь. «Вранці, коли я був іще в ліжку, мені з’явився Ісус. Його вигляд був жалюгідним і спотвореним. Ісус показав багато відомих мені священиків, один з яких відправляв Свя­ту Месу, інший готувався до неї, третій знімав із себе священицьке вбрання. Мені було боляче під того неви­мовного смутку, який лежав на Обличчі Христа. Тому я за­питав, чому Він так страж­дає. Він не відповів, але Його погляд був спрямова­ний на цих священиків. Че­рез мить, ніби збентежений і втомлений від споглядан­ня, Ісус відірвав від них Свій погляді подивився на мене. Вражений, я побачив дві сльозинки, що стікали по Його щоках. Він відвернув­ся від цієї групи священиків з виразом неймовірного болю і скрикнув: «М’ясники!» Звертаючись до мене, Ісус сказав: «Сину Мій, не думай, що Моя агонія тривала три години, ні, із-за душ, що отримали від Мене найбільше дарів, Я буду відчувати цю агонію до кінця світу. Під час Моєї агонії, Мій сину, не треба спати. Моя душа шукає хоч краплі людського співчуття, але, на жаль, Мене часто за­лишають одного, пригніченого людською байдужістю. Невдячність і млявість Моїх слуг посилюють Мою агонію».
Оточений пелюстками маргаритки
Сьогодні все популярнішою стає молитва за священиків у так званій маргаритці. Сім учасників «маргаритки» зобов’язуються молитися до кінця життя за конкретного священика, кожен у свій день тижня. Символом цієї групи стає семицвітка. Сім пелюстків за числом днів тижня означають сімох чоловік, що оточують своєю молитвою священика, ім’я якого напи­сано в центрі квітки. Члени «маргаритки» обирають довільну форму мо­литви. Найчастіше вони обирають молитву св. Фаустини Ковальської, Вервицю до Божого Милосердя або Меджуґорський Віно­чок («Вірую», 7 разів «Отче наш», «Богородице Діво»,«Слава Отцю»). Одна людина може належати до кількох «маргариток». Наприклад, молитися за сімох священиків по черзі кожного дня тижня.
Назва цього руху походить від імені канадки Маргарет О’Доннел. Коли у тринадцятирічної Маргарет у 1951 році знайшли поліомієліт, то, звісно, вона занепала духом. Через три місяці лікування дівчинку паралізувало, так що вона могла рухати тільки головою. Маргарет усвідомила, що по­кликана жертвувати ці страждання за парафію і настоятеля. До хворої почало приходити багато віруючих, щоб приєднатися до ЇЇ молитви. Збільшувалося число священиків, які просили її про молитву. Маргарет померла в Страсну п’ятницю у віці 40 років, після 27 років молитви у цілковитій нерухомості.
Зворушена її жертовністю, професор Луїза Вард 1 серпня 1981 року заснувала Рух маргариток. А відбулося це в Меджуґор’ї, куди Луїза по­їхала з групою прочан з Канади. Слухаючи проповіді про священство отця Йозо Зовко, натхнена посланнями Богородиці, Луїза організувала першу «маргаритку» за отця Йозо. Сьогодні цей рух поширився по всій земній кулі. Прийшов він і в Україну.
Молитва св.Фаустини Ковальської за священників
«О мій Ісусе, прошу Тебе за всю Церкву, дай їй любов і світло Твого Духа, дай силу словам священиків, щоб затверділі серця людей відчули сокрушення і навернулися до Тебе, Господи. Боже, дай нам святих свяще­ників, Ти Сам збережи їх у святості.
О Божественний Первосвященику, нехай сила Твого милосердя супровод­жує священиків скрізь і зберігає їх від сітей диявола, які він постійно на­ставляє на душі священиків. Нехай сила Твого милосердя, о Господи, пе­ретворює на порох усе, що могло б затьмарити святість священика, бо у Тебе немає нічого неможливого». (Щоденник, 1052).

Читайте також

Пізнай Правду

Таїнство – Христос між нами №99 (1) 2012

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *