Головна / Варте уваги / ЗУСТРІЧ З БОГОМ,ЯКИЙ ГОВОРИТЬ—Як почути голос Божий

ЗУСТРІЧ З БОГОМ,ЯКИЙ ГОВОРИТЬ—Як почути голос Божий

 

 Життя ставить перед нами найрізноманітніші питання. У чому щастя? Чому добрі люда зазнають страждань? Яка мета нашого перебування на землі? Чому у світі так багато зла? На всі ці досить важкі запитання можна відповісти однозначно.                                                                                                                                                              

Папа Римський БенедиктХУІ говорить: як би ми не прагли  отримати швидкі відповіді, пролити світло на «загадки» життя може тільки Боже слово. Тому в цій статті пропонуємо вам поміркувати над тим, як зустріти живе Боже Слово – Самого Христа – у написаному Божому слові – у Святому Письмі. Розглянь­мо три практичних поради, які допомагають чути голос Бога і відчувати Його присутність під час розважань над Його словом

 


Читайте щодня!

Нехай кожен день нашого життя буде новою зустріччю з Хрис-том, Який втілився Словом Отця. (ТЗ, 124)

Перша порада очевидна: щодня знаходити час для читання Свя­того Письма. Виділіть для цього час у своєму повсякденному гра­фіку. Наприклад, нехай з цього починається ваш день. Щоб глиб­ше зрозуміти Боже слово, знайомтеся поступово з усією Біблією. Тоді ви простежите, як Бог діяв протягом століть, готуючи людей до пришестя Христа. Не бійтеся вдаватися до коментарів і відвіду­вати біблійні заняття. Чим більше ви знаєте історію і текст Біблії, тим краще ви зрозумієте її.

Але стежте за тим, щоб читаючи і вивчаючи, ви також молилися і шукали. Бенедикт XVI підкреслює, що в словах Святого Письма ми можемо зустріти Христа. Ми поглибимо стосунки з Ним, якщо дозволимо Його словам проникати в наші серця.

Це не відбувається за мить. Як будь-які стосунки, це вимагає часу. Згадай, як розвивалися твої стосунки з близьким другом. На­певно, ви почали пізнавати і більше цінувати один одного, прово­дячи час разом. Ваша прихильність стала плодом пережитих разом злетів і падінь, а ваша любов одне до одного зростала в міру того, як ви ділилися своїми надіями і тривогами, мріями і розчаруван­нями.

Час потрібен обов’язково. Взаємини потребують часу. Спілку­вання потребує часу. Любов потребує часу. І тому нам необхідно щодня читати Святе Письмо, аби дійсно пізнати Бога. Що Він думає про те чи інше? Що радує, а що засмучує Його серце? Які Його мрії і надії?

 

Стань частиною Святого Письма

Боже Слово вводить кожного з нас у бесіду з Господом: Бог, Який

говорить, навчає нас тому, як ми можемо розмовляти з Ним.

№ 24)

Читаючи щодня фрагмент із Біблії, намагайся уявляти себе його учасником. Цей метод успішно застосовував святий Ігнатій Лойо-ла, уявляючи себе одним з учнів Христа, який безпосередньо бере участь у тому, шо відбувається. Наприклад, він уявляв себе свідком Таємної Вечері, проникаючись атмосферою здійснення першої Євхаристії. Святий Ігнатій вдивлявся в Обличчя Христа, Який прощає жінку, викриту в перелюбі. Разом з Марією Магдалиною та апостолом Йоаном він споглядав на Голготі муки Спасителя, а та­кож всі знаки і звуки того страшного дня.

Читаючи Святе Письмо, ми не повинні пасивно спостерігати за тим, що відбувається. Ми покликані стати діючою частиною тієї чи іншої сцени. Наприклад, уяви себе поруч з Мойсеєм на горі Хорив перед неопалимою купиною. Запитай Мойсея, що він відчу­вав, коли Бог закликав його піти до фараона з вимогою звільнити вибраний народ. Ти будеш здивований почутими відповідями!

Але не обмежуйся лише біблійними історіями. Папа закликає нас так само читати і Псалтир, так званий біблійний молитовник: «У Псалмах ми знаходимо складну гаму почуттів, які може відчути людина у своєму житті і які підносить з мудрістю до Бога; радість і біль, туга і надія, страх і трепет знаходять тут своє вираження. (…) Таким чином, слово, яке людина звертає до Бога, також стає Сло­вом Божим, на підтвердження діалогового характеру всього хрис­тиянського одкровення, і все людське існування стає діалогом з Богом: Він говорить і слухає, Він закликає і скеровує наше життя» (УО, 24).

Приносячи своє серце Богові, уявіть себе псалмоспівцем і, як він, дерзновенно очікуйте відповіді від Бога. Тривоги псалмоспів-ця замініть своїми власними хвилюваннями і бажаннями, своєю журбою і відрадою. Нехай слова прославлення і подяки, приналежні псалмоспівцю, стануть вашими власними. За словами Святішого Отця, тоді Божі слова, думки і шляхи стануть вашими, очищаючи вас від усього, що суперечить Його задуму.

 

Затримайтеся і слухайте

Тільки в тиші Боже слово може оселитися в нас, як у Марії, Діві слова й одночасно Діві тиші, (УТ), 51)

Спочатку, уявляючи себе учасником сцен Святого Письма, вам може здатися, що це не більше ніж гра вашої уяви. Як можна з упев­неністю сказати, від кого виходить побачене і почуте на молитві: від вас чи від Бога? Тут допоможе вслухування в тишу.

Ми живемо в гучному, активному світі, що впливає і на наше переживання Святого Писання. Є небезпека, що уява буде відво­лікати нас. Тому споглядання біблійних сцен треба врівноважува­ти тишею і спокоєм. Як інакше ви почуєте Божий голос? Якщо якесь слово, фраза чи образ привернули вашу увагу, зупи­ніться на них. Затримайтеся, не кваптеся. Не хвилюйтеся про те, щоб устигнути дійти до кінця сцени або псалма. Краще міркуйте над словами, що торкнули вас. Чекайте, коли Господь заговорить з вами. Це може бути коротка фраза, наприклад, «віруйте в Бога» (Йн 14,1), або більша, така, як твердження Павла, що кожен, хто покличе ім’я Боже, буде спасенний (див. Рим 10,13). Що б це не було, дайте час цим словам розкритися в вас. Повторюйте цю фра­зу знову й знову, запитуючи Господа, що Він хоче сказати вам. За­пишіть усі свої враження. Заспокойте своє серце, приймайте все, що Бог хоче дати вам.

Якщо думки, що виникають, наповнюють вас світлом, радістю, надією, бажанням бути більш схожим на Христа, то можете бути впевнені, що з вами говорить Святий Дух. Якщо ж ці думки викли­кають у вас занепокоєння, розпач, почуття провини, то вони не від Бога.

Господь може закликати вас діяти так, як Він закликає в Біблії. Наприклад, ви можете відчути спонукання виявити особливу доб­роту щодо друга або родича. Ви можете зажадати сповідати гріх, який давно обтяжує ваше сумління. Ви можете відчути в собі сміливість приєднатися до якогось парафіяльного служіння. Або ж відчути необхідність відновити розірвану дружбу. Чого б не попро­сив вас Бог у ваших відчуттях, йдіть і зробіть це. Ви побачите, що один крок веде до наступного, наближаючи вас до Бога.

 

Бог, Який говорить

У вступі до свого послання Папа Римський пише: «Не існує більшого пріоритету, ніж цей: знову відкрити сучасній людині доступ до Бога, — до Бога, Який говорить і повідомляє нам про Свою любов, щоб ми мали життя з надлишком (порівн. Йн 10,10)». (УО, 2)

Цими словами Бенедикт XVI говорить нам, що ключ до цілісно­го, плідного і мирного життя лежить у тому, щоб слухати Боже сло­во. Папа Римський говорить нам, що Небесний Отець жадає відкри­ти нам очі на Його присутність і Його любов. Дозвольмо ж Божому слову вкорінитися в наших серцях. Життя дійсно тяжке і сповнене питань, але як добре знати, що ми можемо отримати на них відповіді, просячи про це Христа. Досконале Боже Слово, говори з нами!

Слово між нами Пасха’2011 №4(116)

Читайте також

Про сповідь – о. Йосиф Будай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *