Головна / Варте уваги / Станьте Тим, Кого ви прийняли

Станьте Тим, Кого ви прийняли

Чи звертав ти коли-небудь увагу на те, яким простим є таїнство Євхаристії. Незважаючи на всю «сакрамен­тальність» цього таїнства, воно здійснюється за до­помогою зрозумілих усім атрибутів і символів. Перемелені на борошно пшеничні зерна, виноград, що перебродив і став вином, вода… Складові досить прості, але під дією Святого Духа вони стають живлющими і могутніми.

Задумайся також над ходом самої Святої Літургії. Усі засоби, ви­користані в ній, покликані загострити наші духовні переживання і зосередити увагу на світі горішньому. Для цього наші органи чуття максимально задіяні під час Літургії. Ми бачимо на вівтарі гостію та вино, слухаємо Боже слово, вдихаємо пахощі і відчуваємо смак Тіла і Крові Христа. Навіть наша здатність сприймати на дотик викори­стана в Літургії, коли ми на знак примирення потискуємо руки своїм братам і сестрам, ділячись з ними теплом Божої любові. Все це ро­бить Літургію святом, у якому бере участь вся людина — її дух, душа і тіло.

Від присутності до Преображення

Наше спілкування з Христом не обмежується Святим Причас­тям. Він завжди перебуває поруч з нами, наповнюючи нас Своєю благодаттю і мудрістю. Участь у Святій Літургії — це не втеча від на­шого повсякденного життя до небесної високості. Ісус, ставши Тілом і Кров'ю, зійшов на цю землю, і під час Святої Служби Він перебу­ває в тілі і крові кожної людини.

Чому це важливо? Тому що Господь не тільки хоче задіяти наші органи чуття у служінні Євхаристії, а запросити нас максимально пожертвувати себе і те, з чого складається наше життя, Христу і при­йняти все те, що Він хоче дати нам під час Святої Літургії. Цей чу­десний обмін змінює нас. Святий Августин любив повторювати, що найглибше бажання Бога — щоб, переживаючи Літургію, ми стали Тим, Кого прийняли: Ісусом Христом, Агнцем Божим.

Отці Другого Ватиканського Собору стверджували, що під час Літургії Словадо нас особисто звертається Христос. Тому ми повинні слухати біблійні читання з вірою в те, що чуємо голос Ісуса, Який пронизує наші серця Своєю любов'ю, присутній в кожній ситуації нашого життя і керує нами в час прийняття рішень (Про Богослужі­ння, 7). Споживаючи Святе Причастя, ми приймаємо Христа — Його Тіло і Кров, Душу і Божество — і Він чудесним способом починає жити в нас.

Господь різними способами впливає на наше тіло і дух під час Свя­тої Літургії, очікуючи, щоб ми прийняли Його запрошення. На кожній Святій Службі ми згадуємо і приносимо жертву, котру Христос приніс заради нас на хресті. Але водночас ми повинні пам'ятати, що Ісус зно­ву й знову запрошує нас віддати себе Йому. У Літургії можна виділити два моменти, коли ми маємо можливість довірити Христу своє життя, щоб отримати його вже переображеним та оновленим. Перший мо­мент — це Дароприношення, другий — Причастя.

Жива жертва

Дароприношення можна порівняти з ламанням хліба, зі вдихом між Літургією Слова та Євхаристійною молитвою. В більшості па­рафій у цей час прийнято сідати і робити грошові пожертвування. У порівнянні з іншими частинами служби цей момент може здатися пасивним. Але саме в ці хвилини на наших очах відбувається щось дуже важливе.

В той час, коли ми жертвуємо гроші на потреби храму, на вівтар приносяться дари хліба і вина. Постарайся зв'язати ці дві дії в одне. Нехай твої пожертвування стануть символом твого життя, яке ра­зом з дарами хліба і вина ти приносиш на вівтар, прохаючи Господа перетворити твоє життя за Його волею і переобразити тебе самого разом із хлібом і вином на Самого Христа.

Вслухайся в молитву священика над дарами, тепер вона стосуєть­ся і тебе: «Отче, приносимо Тобі ці дари. Заради Христа просимо Тебе, Всемогутній Боже, освяти ці дари силою Духа Твого». Пере­ймися тим, що саме тебе має на увазі священик, молячись: «Ми при­носимо Тобі з вдячністю цю святу і живу жертву».

Така участь у Святій Літургії – це не проста вправа для розвитку уяви, це можливість молитися так, щоб зі стороннього спостерігача перетворитися в невід'ємну, як хліб і вино, частину всього літургій­ного служіння. Господь жадає, щоб ми віддали Йому свої серця і, перетворені Його Святим Духом, йшли в цей світ як благовісники.

Така активна участь у Причасті допоможе тобі ввійти в глибину таїнства, сповненого Божественної благодаті і милосердя, і відчути цілющий та повний втіхи Божий доторк.

«Тіло Христа»

Але принесені дари не залишаються бездіяльно на вівтарі. На­стає час, коли ми підходимо до вівтаря і з вірою приймаємо колишні хліб і вино, перетворені на Тіло і Кров Христа. В цю мить до нас повертаються з вівтаря всі дари, які ми клали на нього, – тільки те­пер це вже не звичайні матеріальні дари.

Цей обмін складає серце таїнства Євхаристії. Звичайні хліб і вино стають Тілом і Кров'ю Христа. Пшениця і виноград перетворюють­ся на містичну їжу, яка підносить нас до небес і насичує любов'ю Бога, нашого небесного Отця й одночасно Улюбленого. І саме із сер­ця цієї таємниці випливає можливість переображення: ми стаємо Тим, Кого приймаємо. Від Літургії до Літургії, все повніше віддаю­чи себе Христу, ми наповнюємося Його життям і Його Духом, по­чинаємо думати, сподіватися і відчувати, як Ісус.

Але варто пам'ятати, що хліб і вино завжди перетворюються на Тіло і Кров Христа після Євхаристійної молитви священика, неза­лежно від того, яку державу або який чернечий орден представляє цей священик. Ми ж перетворюємося тільки в тому випадку, якщо приносимо себе в жертву Богові. І не просто думкою робимо це, а щодня крок за кроком говоримо «ні» спокусам, шукаємо водійства Святого Духа, знаходимо час для щирої молитви. І, нарешті, роби­мо все можливе, щоб нагодувати голодного, одягти злиденного, по­дати руку пропащому.

Чим повніше ми приносимо себе в жертву на вівтар, тим глибше ми відчуваємо Божу всемогутність і благодать у мить прийняття Свя­тих Тайн.

На Його спомин

На Таємній Вечері Ісус сказав Своїм учням: «Чиніть це на мій спомин» (Лк 22,19). В Літургії також є безліч елементів, які нагаду­ють нам про ту Вечерю. Тому можна сказати, що вся Літургія служиться «на спомин» Христа. З одного боку, ми можемо сприймати Його слова як заклик здійснювати Євхаристію доти, поки Він не повернеться. А з іншого боку – ми можемо вважати це закликом зробити те, що зробив Сам Христос, — на Його спомин віддати своє життя Отцю. У цих словах прихована обітниця благословення і на­шого переображення, яке зійде з небес, якщо ми будемо шанувати Христа і присвятимо себе служінню Його Царству. Давайте ж пере­творюватися в Того, Хто віддав за нас Своє життя і продовжує відда­вати його щодня у Євхаристії!

 

Слово між нами №5(54) 2004

Читайте також

Про сповідь – о. Йосиф Будай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *