Головна / Варте уваги / Послання Святого Луки

Послання Святого Луки

«Дайте мені трохи подумати», відповів я, коли мене попросили написати статтю про святого Луку і Святого Духа. Декілька років тому я присвятив великий розділ однієї з моїх книг баченню євангелі­стом Лукою Святого Духа у своєму Євангелії та у Книзі Діянь. Але моя книга вийшла занадто академічною, а читачі «Слова між нами» у пере­важній більшості не є вченими-біблеїстами. Тому перед тим, як писа­ти цю статтю, я замислився над тим, що Лука сказав би нам сьогодні про Святого Духа. Як виглядав би наш світ і сучасна Церква очима свя­того Луки ?Яке послання він написав би нам, якби відвідав наші парафії? Перебуваючи в молитві і намагаючись відповісти на ці питання, я і на­писав цю статтю від імені святого Луки.

Улюблені брати і сестри, для мене справжнім потрясінням, так само як і замилуванням, стала можливість перейти від писання на пергаменті до комп’ютера. Також я не очікував, що зможу подолати літаком тисячі кілометрів за кілька годин. І, звичайно ж, я був зачудований, коли познайомився з телебачен­ням та Інтернетом. Можу собі уявити, як апостол Павло викорис­тав би ці грандіозні можливості проповідувати Євангеліє! І ось я пишу це послання про Святого Духа, яке сотні тисяч людей неза­баром читатимуть в електронному або в друкованому вигляді.

Ви, напевно, читали моє Євангеліє і Діяння апостолів, де я роз­повів, як Ісус Христос був зачатий Святим Духом і як цей Дух відкрив Ісусу Його місію. Я описав, як Святий Дух зійшов на учнів у вигляді язиків вогню, і як ці учні перетворили весь світ, поши­рюючи цей божественний вогонь по всій землі. Святий Дух пере­творює грішників на святих, хворих — на цілителів, а невпевнених у собі людей — на відважних місіонерів. Звичайно, саме це у ще більшому масштабі я сподівався побачити, опинившись у вашому часі. На мою превелику радість, я побачив активну діяльність, нат-хнену Святим Духом. Місіонери досягай всіх кінців землі, і я був вражений кількістю християн на землі — їх більше мільярда! Я ра­дий, що моє Євангеліє, поряд з Євангеліями від Марка, Матея та Йоана, живить віру такої великої кількості людей щонеділі на Літургіях. Мене порадувало ваше багатогранне служіння бідним. Я прославляю Бога за неймовірні плоди, які Його слово зростило у вас. Але разом з Павлом я хочу закликати вас до ще «більшого поступу» (див.іСол 4,1).

«Вірую в Духа Святого»

Багато хто з вас перебуває в духовному борінні: ви несете ко­жен свій хрест і не скаржитесь. Але у мене виникає питання, чи повною мірою ви прийняли Святого Духа. Пам’ятаєте, як Павло, знайшовши в Ефесі учнів, запитав їх, чи прийняли вони Святого Духа? Вони відповіли: «Та ми й не чули, чи є Святий Дух» (Діян 19,2). Я впевнений, що жоден з вас ніколи б не вимовив подібно­го, оскільки щонеділі в «Символі віри» ви проголошуєте: «Вірую в Духа Святого». Але чи усвідомлюєте ви зміст цих слів?

Описуючи життя ранньої Церкви в Книзі Діянь, я намагався передати хвилювання, радість, ревне бажання перших християн проголошувати Добру Новину, яку принесла П’ятидесятниця. Я хотів, щоб, читаючи цю книгу, ви вигукували: «Ісус Воскрес! Він послав нам Свого Духа, що воскрешає наш дух! Ми не досконалі, але отримали джерело життя у Святому Дусі Ісуса Христа! Люди, прийдіть до Бога живого і прийміть дар Святого Духа!»

Тому слова «вірую в Духа Святого» дуже важливі, і ви покли­кані жити ними! Недостатньо тільки прийняти Святого Духа у Хрещенні та Миропомазанні. Звичайно, ці таїнства дарують нам Святого Духа, але ви покликані дозволити Йому переливатися че­рез край з ваших сердець.

Дар прославлення – основа всіх дарів

Що відбувається, коли люди вивільняють Святого Духа? Я опи­сав це в Книзі Діянь апостолів. Насамперед, це несе радісне про­славлення! Я радий, що багато хто з вас активно використовує цей дар Святого Духа. Але я також помітив, що деякі християни стри­муються, навіть не відкриваючи під час Літургії пісенник.

Якщо ви не вмієте співати, то можете радісно вигукувати (див. Пс 66(65), 1). Можливо, ви вважаєте, що не гідні прославляти Бога? Маєте рацію, але гідних не існує. Проте Святий Дух надолужує усе, що є в нас негідного. Апостол Павло сказав, що Святий Дух спо­нукає нас вигукувати: «Авва, Отче!» (Гал 4,6). Це схоже на вигук дитини: «Тато! Татусю!», яка побачила свого батька після тривалої відсутності.

Прославлення Бога відкриває нам шлях до інших духовних дарів. Навіть якщо ви не молитеся мовами (див. Діян 2,11; 10,46; 1 Кор ), але дозволяєте Святому Духу прославляти через вас Бога, то отримаєте дар, який можна назвати «даром слуху» — ви почуєте Боже слово по-новому, ніби написане особисто для вас. Цей дар починається з того, що ви відчуваєте актуальність Божого слова в дану конкретну хвилину. Ви отримаєте також дар пророцтва, по­чавши ділитися Божим словом з іншими.

Свідчити про Христа

Ми, ранні християни, дозволяли Святому Духу через нас вили­ватися на інших, покладаючи руки на хворих і просячи Бога зціли­ти їх. Часто саме завдяки молитві зцілення багато людей наверта­лося. Проте більшість християн, яких я зустрів сьогодні, не вірять, що Бог буде зціляти людей завдяки їхній заступницькій молитві і покладанню рук. Вони вважають, що це прерогатива великих свя­тих або що Бог зціляв тільки перших християн.

Ні і ще раз ні! Ісус Христос сказав: якщо у нас буде віра хоча б з гірчичне зерно, то ми зможемо пересувати гори. Це так само істин­но в наш час, як було і в першому столітті. Звичайно, найбільше зцілення з усіх можливих — це зустріч з Воскреслим Христом. Тому я хочу запитати кожного з вас: чи отримали ви найбільше з усіх зцілень? Чи ви зустрічалися з Христом особисто? Чи тільки чули і читали про Нього? Знайте, що тільки Святий Дух може познайо­мити вас із Ним особисто.

Один зі шляхів, яким Святий Дух виявив світові Христа, — це надихаючи ранніх християн свідчити та євангелізувати. Я був вра­жений їхньою мужньою проповіддю Ісусааждо мученицької смерті за віру.

Я бачу, що сьогодні в деяких частинах земної кулі відбувається щось подібне. Я знаю, що багато хто з вас теж страждає і мужньо несе свій повсякденний хрест, виявляючи при цьому неабияке тер­піння і навіть радість! Мужнійте і частіше закликайте Святого Духа! Його сила, що зміцнювала мучеників, зміцнить і вас.

Творення Тіла Христового

Ваш світ є дуже егоцентричний. Я здивований, що багато хрис­тиян живуть у закритому просторі «я і Христос» і не мають потре­би спілкуватися з братами і сестрами по вірі. Не цього бажав Ісус. У перші роки християнства, коли я писав своє Євангеліє і Книгу Діянь, такого не було. Ми жили спільнотою, створеною Святим Духом (див. Діян 2,42-47). Він надихав нас і давав усе необхідне кожному члену спільно­ти, щоб ми служили духовними мулярами і теслями в розбудові Божої Церкви. Ми з радістю перебували разом у ламанні хліба і молитві, творячи Церкву і розвиваючи її.

Насамперед ця розбудова відбувалася в наших родинах. При­гадайте описане мною життя Церкви після П’ятидесятниці, зга­дайте життя Святої Родини — Ісуса, Марії, Йосифа — а також За-харіїта Єлисавети (див. Лк 1 – 2). Перечитайте ці глави і зверніть увагу на дію Святого Духа. Тут не тільки Христос, але й усі напов­нені Святим Духом, провіщаючи те, що відбудеться з Церквою в день П’ятидесятниці. І вам не обов’язково йти і проповідувати в далекі країни. Ви покликані переживати П’ятидесятницю насам­перед у вашій оселі.

Силою Святого Духа кожна родина може стати схожою на Свя­ту Родину. Тому дозвольте Святому Духу наповнити вас і вашу ро­дину.

Просіть і отримаєте!

Пам’ятайте слова Христа: «Просіть, і вам дасться; шукайте, і знайдете; стукайте, і вам відчинять» (Лк 11,9) Просіть Небесного Отця зіслати вам Святого Духа. Гаряче бажайте отримати духовні дари, як заповідав святий апостол Павло (див.1 Кор 14,1).

Почніть восхваляти Бога. Коли вичерпаються слова, дозвольте Святому Духу молитися в вас, наприклад, даром мов. Потім, на­ситившись молитвою прославлення, перебувайте в тиші і слухай­те голос Бога. Він може прийти через образ, фразу чи у фрагмент зі Святого Письма, прочитаного навмання. Коли люди просять вас помолитися за них, робіть це відразу. Візьміть людину за руку або покладіть на неї свої руки і моліться своїми словами.

Вірте, що Бог діятиме, адже Ісус Христос обіцяв: «Коли ви… умієте давати дітям вашим добрі дари, оскільки більше Отець не­бесний дасть Святого Духа тим, що у нього просять» (Л к 11,13).

Отець Джордж Т. Монгпегю,

професор біблійного богослов’я

в університеті Пресвятої Діви Марії

в Сан-Антоніо, штат Техас (США),

екс-президент Католицької Біблійної Асоціації США

Слово між нами №5(117)  2011

 

Читайте також

Про сповідь – о. Йосиф Будай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *