Головна / Варте уваги / Читай,думай,молися,дій «Lectio Divina» з чотирьох кроків

Читай,думай,молися,дій «Lectio Divina» з чотирьох кроків

 

Коли я вперше зіткнувся з терміном Lectio Divina (буквально з лат. «священне читання», тобто уважне, вдумливе читання священних текстів), я уявив собі літніх ченців, які усамі-тнилися в келії та у тиші поволі перегортають сторінки серед­ньовічних манускриптів, на які крізь вітражі падає ласкаве со­нячне проміння. Це здавалося чимось далеким, що ніяк мене не стосувалося.

Проте коли я став послушником в ордені єзуїтів, метод Lectio Divina став для мене близьким, доступним і зрозумілим. Я ду­маю, що цей вид молитви однаково доступний і для пустельни­ка, і для найбільш зайнятої людини.

 

Простий підхід

Lectio Divina— це можливість зустрітися з Богом у Святому Письмі, частіше за допомогою конкретного фрагмента як основи для молит­ви. Є багато підходів до Lectio , але найбільш простим мені здається підхід, запропонований моїм викладачем Нового Завіту отцем Даніелем Дж. Харінгтоном SJ. Він розділив Lectio Divina на чотири кроки. Для пояснення цього методу використаємо фрагмент із Євангелія від Луки 4,16-30.

1.  Читання: про що говориться в тексті? Спочатку повільно про­читай текст. На першому рівні сприйняття дай відповідь на запи­тання: «Що відбувається в цьому біблійному епізоді?» Щоб краще зрозуміти зміст, можеш скористатися коментарями до Біблії.

У нашому прикладі Ісус прийшов до храму в Назареті та прочи­тав фрагмент із Книги пророка Ісаї. Тут, на початку Свого служін­ня, Ісус відкриває людям рідного міста і Свою сутність, і Свою місію. Коментар Ісуса, цього юдея, котрого всі добре тут знали, до прочитаного уривка здався людям обурливим: «Сьогодні збулось це писання…», — промовив Ісус (Лк 4,21), іншими словами це оз­начало: «Я — здійснення обітниць Святого Письма!»

Городяни не прийняли слів Ісуса і в гніві мало не вбили Його. Але Йому вдалося пройти крізь юрбу і сховатися. Не дивно, що цей епізод іноді називають «неприйняття в Назареті».

2.  Розважання: Що Бог говорить мені цим текстом? Поміркуй над питанням: що Бог хоче відкрити мені цим читанням? Чи це стосується мого життя?

Наприклад, чи є в твоєму житті ситуація або місце, де ти відчу­ваєш себе покликаним пророкувати, навіть якщо будеш відкинутим? У євангельській історії Христос знав, що Його слів не приймуть, але все-таки продовжував благовістити. Можливо, у якійсь своїй ситу­ації і ти маєш зайняти схожу сміливу позицію, до чого Господь тебе і закликає.

3. Молитва: Як я хочу відповісти Богові на Його слова ? Після мірку­вань ти можеш відчути страх перед майбутньою конкретною дією, наприклад, захистити себе чи заступитися за когось, з ким неспра­ведливо обійшлися. Ти можеш злякатися неприйняття або нерозу­міння з боку близьких тобі людей, як був не прийнятий у Своєму рідному місті Ісус.

Але, з іншого боку, приклад Христа покликаний підбадьорити тебе. Згадай про те, що всі пророки відчували страх перед почат­ком свого служіння. Все-таки, наслідуючи Ісуса, вони діяли, не піддаючись цьому страхові, у всьому довіряючи Богові. Щиро роз­кажи Господу про свої почуття.

4. Дія: що я хочу зробити, спираючись на цю молитву? Молитва покликана надихнути тебе на вчинок. Це може бути рішення стати милосерднішим або бажання зміцнитися у вірі.

Тепер, коли ти прочитав про Ісуса у храмі, прислухайся до того, що говорить Бог, і розкажи Йому про свої почуття, бо прийшов час діяти. Можливо, ти вирішиш бути більш мужнім у підтримці скривдженого. Чи захочеш простити того, хто тебе скривдив. Або відчуєш бажання продовжувати молитися, щоб прийняти правиль­не рішення.

Зберігати і слухати

Є інший метод молитви Lectio Divina, заснований на тому, щоб зупинитися на окремому слові або фразі в прочитаному тексті і, за словами св. Ігнатія Лойоли, «насолодитися» Божим словом. Особ­ливо гарним цей метод є для читання псалмів.

Наприклад, читаючи Псалом 23(22), що починається словами: «Господь — мій пастир». Якщо ти дуже зайнята людина, то, дійшов­ши до строфи: «На буйних пасовиськах він дає мені лежати; веде мене на тихі води», — ти можеш отримати спокій і щасливу безтур­ботність під захистом Божого Пастиря і відпочити, спілкуючись з Ним. Або згадай такі «буйні пасовиська» у своєму житті і подякуй за них Богу. Ьесііо може стати для тебе молитвою-відпочинком або мовчазною подякою.

У Бога є багато можливостей діяти в нашому житті і велика роз­маїтість шляхів спілкування з нами. Молитва Lectio Divina— одна з них. Бог може також говорити з нами під час Святої Літургії та у момент Причастя, через наш досвід і слова інших людей, через при­роду, музику, мистецтво.

Скрізь і в будь-який час голос Божий знайде нас. Тому, коли ти молишся і відчуваєш, що Бог говорить з тобою, — слухай!

Джеймс Мартін SJ

Слово між нами №9(85) 2007р

Читайте також

Про сповідь – о. Йосиф Будай

Коментарі

  1. Василь

    Дякую, esperanza за чудову публікацію.
    Пропоную кожному хто не байдужий розібрати один уривок із Святого Письма по цих кроках.
    Наприклад, із читання на сьогодні – Лк. 11. 37-44:

    “Коли він говорив іще, якийсь фарисей запросив його на обід до себе. Ісус увійшов і сів за столом.
    Побачивши це, фарисей здивувався, що він перш не зробив обмивань перед обідом.
    Господь сказав до нього: “От ви, фарисеї, чистите лиш зверху чашу й полумисок, самі ж ви всередині повні здирства й лукавства.
    Безумні! Чи ж той, що зробив верх, чи не зробив і середини?
    Тож дайте милостиню з того, що усередині, і все у вас буде чисте.
    Та горе вам, фарисеї, бо ви даєте десятину з м’яти, рути та всякої городини, але занедбуєте правосуддя і любов Божу! І це треба було робити, і того не лишати.
    Горе вам, фарисеї, що любите перші місця в синагогах та привітання на майданах.
    Горе вам, бо ви, як оті гроби непомітні, по яких люди зверху ходять і не знають того.”

    Хто і як розуміє цей уривок?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *