Головна / Варте уваги / Щоденне причащання

Щоденне причащання

Чи можна приймати Святе Причастя щодня? Адже потрібно причащатися завжди з чистою совістю, а таких випадків, напевно, не може бути.

Незважаючи на деякі течії і спотворення, Церква завжди рекомендувала часте, навіть щоденне причащання.

В середні віки Св. Тома Аквінський стверджував: «Євхаристія – це духовна їжа, і так само, як ми щодня харчуємося тілесної їжею, похвально харчуватися кожен день і цим Таїнством».

В енцикліці «Mediator Dei» Папа Пій XII пише: «Плекайте в душах, ввірених вашому піклуванню, ревне і ненаситне бажання приймати Ісуса Христа. Нехай ваше учительство заповнить вівтарі дітьми і молоддю, жертвами Божественному Спасителю свою чистоту і свій ентузіазм. Нехай до нього приступають подружжя, щоб, насичені священною їжею і завдяки їй могли виховувати ввірене їм потомство в мудрості і любові Ісуса Христа. Нехай приступають і робочі, для куштування ефективної і бездоганної їжі, освіжаючої їх сили … Нарешті, зберіть всіх людей всіх станів і “переконайте прийти” (Лк 14,23), бо це є хліб життя, в якому мають потребу усі».

Повчання «Eucharisticum mysterium» Священної конгрегації обрядів (1967) говорить: «Очевидно, що Пресвята Євхаристія, яка приймається регулярно або щодня, зміцнює єдність з Христом, рясніше насичує духовне життя, сильніше озброює душу чеснотою і дає причащатися більш надійною запорукою вічного блаженства. Тому настоятелі парафій, сповідники і проповідники покликані часто і ревно вмовляти християнський народ вдаватися до такого благочестивого і рятівного жесту »(37).

У свою чергу, святий Іван Павло II в посланні «Dominicae Cenae» стверджував: «Не слід забувати, що Євхаристія, трапеза Хліба Господнього, – це безперервне запрошення, про що свідчить літургійна відозва священнослужителя “Ecce Agnus Dei! Beati qui ad cenam Agni vocati sunt”, – а також зауваження з євангельської притчі про запрошених на весілля. Пам’ятаймо, що в цій притчі багато хто відмовляється від запрошення, виправдовуючись різними обставинами »(11).

Ми повинні причащатися з чистою совістю, але кожен день ми порушуємо цю умову. Однак совість можна зробити чистою різними способами. Якщо у нас на душі звичайні гріхи, то досить іспиту сумління, який вимовляється на початку Причастя. Якщо ж ми усвідомлюємо, що у нас на душі тяжкий гріх, то потрібно приступити до Таїнства Покаяння. Святий Дух говорить устами апостола Павла: «Тому, хто їстиме хліб цей чи питиме чашу Господню недостойно, буде винний супроти тіла та крови Господньої. Тож нехай людина випробовує себе, і тоді хліб їсть і з чаші хай п’є. Бо, хто їсть і п’є негідно, той їсть і п’є осуд собі, не розмірковуючи про Тіло Господнє. Через це поміж вами багато недужих та хворих, і багато-хто помирає »(1 Кор 11, 27-30).

На жаль, в наш час багато приступають до Святого Причастя, не пізнавши ретельно свою совість і не сповідавшись. В даному випадку мова йде про знецінення (якщо не сказати наругу) Таїнства Євхаристії.

Християнський портал КІРІОС за матеріалами Радіо Ватикан

https://kyrios.org.ua

Читайте також

Про сповідь – о. Йосиф Будай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *