Головна / Варте уваги / Розважання на Вербну Неділю

Розважання на Вербну Неділю

Про що ти думаєш, дивля­чись на Хрест? Про любов? Про страждання Господнє? Про Його милосердя чи про своє спасіння? Так, усе це приховано у священно­му хресному дереві, але є ще одне: послух. Розп’ятий Ісус – це знак найвищого послуху Божій волі, що виникає із синівської любові (див. Йо 8,28-29).

Весь Свій земний шлях Ісус пройшов у смиренності і послуху. Він корився Своїм батькам (див. Лк 2,51). Він виконував Божу волю, коли привселюдно прийняв хре­щення в Йордані (Мт 3,14-15). Христос був слухняний Богові в часи випробувань і спокус (див. Йо 12,27-28). Чимало годин Він прово­див у молитві, щоб пізнати волю Свого Отця (див. Лк 6,12-13). Навіть Йому, Божому Синові, ця слухняність не завжди давалася легко – згадай Його боріння в Гетсиманскому саду. Але Ісус постій­но зважав на мудрість Отця, на силу Святого Духа, і Його сми­ренність перетворювалася на пере­могу: Воскресіння в славі!

Христос здобув нове життя, мужньо пройшовши через страж­дання і смерть. Ставши Людиною, зійшовши на Хрест, Господь відкрив для всіх ворота зі смерті в життя.

Роздумуючи над стражданнями і смертю Христа під час Страсного тижня, не будемо випускати з ува­ги їхній результат – перемогу Лю­бові і безмежної покори. Відгукні­мося ж на Добру Новину, наслідуУ ці останні дні Великого посту не будемо забувати про найголов­ніше: Божа благодать перемагає пітьму горя і гріха, зціляє біль, страждання і розпач. Після соро­каденної мандрівки з Христом, дійшовши з Ним до Голгофи, ми загартували в випробуваннях наші серця і утвердилися в любові. Лю­дина приймає Христа або відкидає, йде за Ним або віддаляється від Нього, — іншого не дано. Відстою­вати правду, захищати знедолених, утверджувати християнські цін­ності і нести людям Добру Нови­ну – все це вимагає чималої муж­ності. Але Господь не залишив нас наодинці з труднощами. З висоти Свого Хреста Він дає нам силу, віру і сміливість, щоб ми невпинно свідчили про Істину.

«Господи Ісусе, дай мені мужність прямувати за Тобою.»

«Слово між нами» Великий піст 2004 №2(51)


Роздумуючи про Страсті Гос­подні, ми найчастіше зосереджує­мося на тілесних стражданнях Ісуса Христа. Сьогодні звернімо свою увагу на те, як наш Господь переживав це Серцем.

Кожен з нас хоча б раз потрап­ляв у ситуацію неприйняття і нерозуміння з боку близьких людей. Це набагато болючіше, ніж нерозумі­ння чужих людей, від яких ми і не очікуємо багато. Тому можемо собі уявити, як ранили Христа осуд і ненависть духовної еліти вибра­ного народу: «Ганьба розбила моє серце, і я знемігся, я чекав мило­сердя, та його не було, і втішителів, – та не знайшов нікого» (Пс 69(68),21). Ісус страждав, знаючи, що, відкидаючи Його, вони відки­дали любов Небесного Отця.

Коли нас відкидають люди, яких ми любимо, найчастіше ми замикає­мося в собі, перестаємо з ними спілкуватися, в нас закрадається не-прощення, бажання помсти або навіть ненависть. Ісус вчинив зі Свої­ми кривдниками інакше: Він простив їх і молив про їхнє прощення Отця: «Отче, відпусти їм, не знають бо, що роблять» (Лк 23,34).

Наслідуймо ж Христа. У нас немає причин залишатися в кайда­нах самотності та образ. Ісус при­йшов не тільки, щоб відкупити наші гріхи, але й щоб відкрити для нас шлях до звільнення від усіх наших кривд і ворожнечі. Впродовж Страсного тижня не зосереджуй­ся на образах, завданих тобі ото­чуючими. Проси Бога зцілити тебе від душевних ран. Проси, щоб Його Святий Дух звільнив тебе від лан­цюгів, накладених іншими людьми. Нехай Христовий мир і радість на­повнюють тебе, дають силу про­стити твоїх кривдників. Якщо Христос може зцілити тіло, то Він може зцілити і зранене серце. Тому дозволь Йому подарувати тобі сво­боду, якої ти так жадаєш!

«Господи, Ти мій Визволитель! Я віддаю Тобі біль свого серця, піднеси його на жертовний Хрест! Звільни мене і допоможи жити у сяйві Твоєї любові і прощення!»

«Слово між нами» Великий піст 2008№2(87)


Сьогодні, на початку Страсно­го Тижня, ми разом з усією Церк­вою читаємо про Страсті Христові від святого Марка. Це тиждень Любові Христової. Нехай він буде сповнений не лише скорботою і смутком, а і вдячністю, світлою ра­дістю і надією.

Євангеліст розповідає, що коли Господь Ісус Христос віддав дух, завіса в Храмі роздерлася надвоє, від верху до низу (див. Мр 15,37-38). Завіса являла собою полотнище, яке відокремлювало людей від Свя­тая Святих Храму (див. Вих 25,8). Розірвати її від верху до низу було неможливо людськими зусиллями, тому що висота Храму була вели­чезною. Розриваючи цю завісу, Господь хотів сказати людям: «Між Мною і вами більше немає

границь».

Як завіса відокремлювала людей у храмі від присутності і святості Бога, так гріх відокремлює нас від нашого Творця. Але після смерті Христа ця завіса роздерлася від верху до низу (від небес до землі). Нам відкрився шлях до небес, і Божа любов стала доступною кож­ному з нас. Тепер ми можемо чути Його голос і відчувати Його при­сутність.

Проте кожен з нас відчуває прірву між собою і Господом. Заві­са гріха і невір’я часто закриває нам шлях до престолу Небесного Отця. Але Ісус жадає розірвати цю заві­су впродовж цього Страсного Тижня. Потрібно тільки прийти до Нього і відкрити своє серце. І Гос­подь наповнить нас Його любов’ю. «Господи Ісусе, дивлячись на Твоє Розп’яття, я не можу знайти потрібних слів. Прийди і розірви завісу гріха в моєму житті. Ісусе, я хочу доторкнутися до Твоєї слави і стати схожим на Тебе.»

«Слово між нами» Великий піст 2006 №3(70)

 

Читайте також

Про сповідь – о. Йосиф Будай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *