IX. Чудесні результати набожності

  1. Дорогий, брате, будь певен, якщо вірно виконуватимеш всі внутрішні і зовнішні практики того набоженства, то незабаром пізнаєш його прекрасні плоди.

Пізнання і зневага до самого себе

213а. У світлі, якого Святий Дух уділить тобі за посередництвом Марії, Своєї Улюблениці, пізнаєш наскільки деформована твоя душа, збагнеш свою зіпсованість і нездатність чинити добро, якщо Бог, як першопричина природи та ласки, не буде його джерелом. Завдяки тому пізнанню, станеш зневажати себе із відразою думатимеш про себе. Дивитимешся на себе, як на слимака, який усе вкриває своєю слиною; як на жабу, яка усе отруює; або як на вужа, який тільки й чекає, аби обманути. Допоки покірна Марія не поділиться з тобою глибокою покорою, не вчиниш поступу. Це сприятиме тому, що будеш зневажати тільки себе, а не інших, і полюбиш приниження.

Брати участь у вірі Марії

    1. Пресвята Діва дозволить тобі брати участь у Своїй вірі, яка тут, на землі, перевищувала віру усіх патріархів, пророків, апостолів та Святих. Тепер, коли Марія царює в Небі, вона не потрібна їй, бо в світлі слави бачить ясно все у Господі. Однак, за дозволом Всевишнього, не втратила Вона цієї віри, вступаючи у славу; заховала її, щоб зберегти в Церкві для вірних рабів Своїх. Чим швидше віднайдеш прихильність тієї достойної та вірної Цариці та Діви, тим більше матимеш віри. Віри чистої, яка допоможе забути те, що задовільняє почуття. Віра жива, наснажена любов’ю, відтак усіма твоїми вчинками керуватиме чиста любов. Віра сильна і непорушна, як скеля, завдяки якій стоятимеш незламно посеред бурі і заметілі. Віра дієва, яка, немов ключ чарівний, відімкне тобі двері до усіх Христових таємниць, навіть у саме Серце Бога. Віра мужня, завдяки якій без вагань візьмешся за великі справи для Бога і спасіння душ і їх щасливо осягнеш. Нарешті віра, яка стане для тебе палаючим смолоскипом, життям Божим, утаєним скарбом Божої Мудрості, міцним щитом. Цими знаряддями послуговуватимешся, щоб світити тим, які у темряві та в тіні смерті, щоб розпалювати тих, які померли через гріх, щоб зворушувати міцним та лагідним словом серця холодні, наче мармур, валити кедри Ливану, та чинити опір дияволу і всім ворогам спасіння 54 .

Ласка чистої любові

  1. Мати прекрасної любові викине з твого серця усілякі безпідставні сумніви і страх, відкриє твоє серце і розширить його, щоб ти міг йти дорогою Її порад та заповідей Її Сина. Променіючії із святою свободою дітей Божих, Марія наповнить твоє серце чистою любов’ю, якою володіє лише Вона. Відтоді не знатимеш уже почуття страху перед Богом любові, як це було раніше. Вважатимеш Його своїм найкращим Отцем, старатимешся неустанно Йому сподобатись, спілкуватимешся з Ним довірливо, як дитя з люблячим батьком. Навіть, якщо мимоволі Його образиш, відразу розкаєшся, перепросиш Його покірно і простодушно простягнеш до Нього руки, підведешся з любов’ю і без страху, боязні та збайдужіння, щоб дальше прямувати до Нього.

    Велика довіра до Господа і Марії

  2. Пресвята Діва наповнить тебе великою довірою до Бога і до Неї:
    • Не наближатимешся вже до Ісуса сам, лише йтимеш завжди з доброю Матір’ю.
    • Позаяк ти пожертвував їй свої заслуги, ласки і задосить учинення, уділить Вона тобі Своїх чеснот, занурить тебе в Свої заслуги, щоб зміг з довірою сказати Богові: ‘‘Ось Я – Господня слугиня, нехай зі Мною станеться по Твоєму слову!” (Лк. 1, 38).
    • Оскільки ти віддався їй тілом і душею, Вона, щедра з щедрими і щедріша від найщедріших, навзаєм віддається тобі чудесним чином, тож сміливо зможеш сказати: ‘‘Твій я, Пресвята Діво, спаси мене” (пор. Пс. 119, 94), або: “Прийняв я Тебе, Свята Мати, як усе добро моє”. Зможеш повторити за Св.Бонавентурою: “Ось Діва, спасительна моя, чинитиму з довірою і не боятимусь, бо сила моя і слава моя в Господі – це Ти . Або: “Я – увесь Твій і все моє – Твоє, о Діво Всехвальна усе благословенна, прошу Тебе покласти печать на серце моє, бо міцна, як смерть, є любов Твоя (П. п. 8,6).

    Можеш звернутися до Бога разом з пророком:
    “Серце моє, о Господи, не горде,
    та й очі мої не несуться вгору.

    Я не женусь також за тим,
    що велике й дивне для мене.

    Я втихомирив і заспокоїв мою душу,
    немов дитятко на руках у матері своєї,
    немов дитя – душа моя у мене” (Пс. 131, 1-2).

    • Твоя довіра до Неї зміцниться ще й тому, що віддавши їй усе своє добро, що його зберігала чи роздала, довірятимеш собі менше, ніж їй, що стала твоїм скарбом.

    О, яка ж то довіра і яка потіха для душі, коли може вона сказати, що скарбниця Божа, в яку Бог склав найцінніше усе, що мав, є також її скарбниця. “ Вона – скарбничка Господа” (Св. Раймонд).

    Час царювання Марії

  3. Коли вірно виконуватимеш практики цього набоженства, душа Пресвятої Діви з’єднається з твоєю, щоб прославляти, любити та почитати Христа, а Її дух поглине твій дух, щоб втішатися в Господі, Спасителі своїм. ‘‘Щоб душа Марії могла оселитися в кожній душі, аби прославляти Христа, а дух Марії міг панувати в ній і, щоб любити та почитати Господа, щоб радіти в Господі” (Св. Амброзій). ‘‘Коли настане той щасливий час, – запитує один побожний почитатель Марії, — коли Матір Божа стане Царицею і Володаркою сердець ? Коли душі дихатимуть Марією, як тіло дихає повітрям?” Предивні справи будуть діятись в той час, шли Святии Дух, помітивши в душах відображення Своєї коханої Улюблениці, поспішить наповнити їх величчю Своїх дарів, передусім даром мудрості.. Дорогі брати, знайте, шли ж настане цей щасливий час, цей вік Марії, чимало вибраних душ, втратять власний образ, розчиняючись. Ці душі стануть відбитками Марії, аби любити й прославляти Ісуса Христа. Часи ті настануть лише тоді, шли пізнають і будуть практикувати набоженство, же голошу: ‘‘Нехай прийде Царство Твоє, Господи, нехай прийде Царство Марії.”

    Переображення душ в Марії за подобою Ісуса Христа

  4. Якщо дерево життя, що ним є Марія, старанно доглядатимете у ваших душах, вірно практикуючи це набоженство, воно плодоноситиме. І цим плодом буде Ісус Христос. Зустрічаю чимало побожних, які шукають Христа на тій же дорозі, за допомогою тієї ж практики, але часто, напрацювавшись доволі скаржаться: ‘‘Трудились ми всю ніч, й нічого не піймали” (Лк. 5, 5). Можна б відповісти їм словами: ‘‘Засіяли багато, але зібрали мало (Аг. 1, 6). Христос у вас ще надто слабкий. Натомість, на непорочній дорозі Марії і за допомогою тієї Божої практики, якої вас навчаю, можете працювати легко за дня у священному місці. Не поглине вас ніч в Марії, бо не було в Ній ані найменшої тіні гріха.Марія – це місце святе, святая святих, місце де витворюються і народжуються Святі.

    Форма Божа

  5. Прошу звернути особливу увагу на те, що Святі творяться в Марії. Існує велика різниця між різьбленням статуї за допомогою молота та долота та відлиттям її у формі. Різьбярі вимушені важко працювати, доклавши чималих зусиль, поки витешуть статую, натомість набагато менше потрібно часу і праці, щоб відлити її з уже готової форми.Святий Августин називає Пресвяту Марію Діву “формою Божою”; спеціальною формою, з якої творяться святі.” Хто потрапить у цю форму Божу, той швидко викристалізується і удосконалиться в Христі, а Христос у ньому.

    Без великих зусиль і за короткий час стане він відображенням Бога, бо було його влито до тієї ж самої форми, яка витворила Бога.

    Марія – найпрекрасніша форма

  6. Здається мені, що тих духовних керівників і тих побожних осіб, які намагаються в собі або в ін ши х формувати Христа з допомогою інших практик, незважаючи на ті, про які велась мова вище, можна сміливо прирівняти до тих різьбярів, що довіряють власній вправності та таланту.Вони намагаються нескінченною кількістю ударів молота та долота перетворити твердий камінь або кусок сучкуватого дерева на фігуру Христа.

    Переважно вони не в змозі відтворити подібності Ісуса, бо не знають насправді і не пережили у собі особи Христа. Навпаки, тих, що зрозуміли таємницю ласки, яку їм показав, прирівнюю до відливників, котрі, знайшовши прекрасну форму Марії, в якій Ісус був сформований як в спосіб природній, так і божественний, не довіряють власному таланту і майстерності, а лише досконалості форми. Вони занурюються в Марії, щоб стати вірним відображенням Христа.

    Новий Адам

  7. О, яке ж то прекрасне і влучне порівняння! Але хто його зрозуміє? Хотів би, щоб ти це зрозумів, любий брате. Пам’ятай, однак, що до форми вливають тільки те, що розтоплене і рідке, а це означає, що необхідно в собі знищити і розтопити старого Адама, щоб народитися в Марії.

    Найвища слава Ісуса Христа

  8. Через вірне виконання тієї практики прославиш Христа більше упродовж місяця, ніж через інші, хоча б найважчі за останні роки. Звідси це твердження.Виконуючи, згідно з положенням цього набоженства, вчинки свої через Пресвяту Діву, зрікаєшся власних, хоч славних і відомих тобі намірів і ділань, щоби загубитися, до певної міри, в намірах і діланнях Пресвятої Діви Марії, незнаних тобі. Через це братимеш участь в Її високих намірах, які настільки чисті, як найвідоміші Її вчинки. Хоча Її домашня робота виглядає простою, проте прядення кужелі або один рух голкою мали більше відношення до слави Божої, аніж усе страшне мучеництво Св. Лавра на розпалених руштах, або інші героїчні вчинки усіх Святих. Завдяки тому Марія упродовж Свого земного життя здобула таку невимовну повноту ласк, що легше можна було б полічити всі зірки на небосхилі, краплі води в морі або піщинки на березі, ніж Її ласки і заслуги. Віддала Вона також більше слави Богові, ніж усі Ангели та Святі. О Маріє, чудо ласки! Тільки Ти в змозі вчинити чудо ласки в душах, які офіруються Тобі.

    Не як ті, котрі ділають самі з себе

  9. Оскільки душа, практикуюча це набоженство, за ніщо почитає собі усе, що думає або чинить з власної ініціативи, то, навпаки, бажаючи наблизитись до Ісуса або хоча б промовити до Нього, знаходить підтримку і уподобання тільки в намірах Марії, проте набагато більше удосконалює себе в покорі, ніж душі, які ділають самі з себе, опираючись на власні сили і з необмеженим уподобанням щодо власних замірів. Через це набоженство Бог буде прославлений набагато достойніше, бо досконалу славу Він отримує від покірних і вбогих духом.

    Приносить нашому Господу більше слави

  10. Бажаючи з великої любові приймати в Свої непорочні руки складений дар наших вчинків, осяює їх Своєю красою. Сама складає їх Ісусові в офірі, тож не важко зрозуміти, що тоді приносять вони нашому Господу більше слави, ніж коли б ми жертвували їх нашими грішними руками.

    Якщо скажеш: “Марія”, Вона відповість: “Бог”

  11. Скільки, врешті, думатимеш про Марію; стільки ж Марія за тебе думатиме про Бога; скільки славитимеш Марію, стільки ж Марія разом з тобою славитиме Бога. В Марії все стосується Бога, бо Вона – відображення Бога, котре існує тільки в зв’язку з Ним, Вона-відлуння Бога, промовляючи голосом Бога і повторюючи Його слова. Якщо скажеш: “Марія”, Вона відповість: “Бог”. Коли Св. Єлизавета привітала Марію, називаючи Її благословенною за те, що повірила, то Марія, вірне відлуння Бога, промовила: “Величає душа Моя Господа” (Лк. 1, 46). Марія робить дальше щодня те, що вчинила тоді. Коли Її прославляєш, любиш, почитаєш або щось їй жертвуєш, то одночасно славиш, любиш і почитаєш Бога, і Богові даєш через Марію і в Марії.


54 Прекрасні слова сказав Папа Римський Іван Павло ІІ, які характеризують віру Марії; “Віра щедра, яка відкривалась; віра міцна, яка перемагає всілякі труднощі, непорозуміння, кризу; віра дієва, підживлювана, немов живий промінь любові, прагнучи тісно співпрацювати з Божим задумом щодо нас” (25 березня 1981).

Читайте також

Трактат про досконале набоженство до Пресвятої Діви Марії. Святий Людовік Марія Гріньйон де Монтфорт (аудіокнига)

Як пророче заповідав Святий Людовік Марія Гріньйон де Монтфорт, рукописи його книг “Трактат про досконале …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *