Головна / Варте уваги / Папа про небезпеку затерти печать Святого Духа

Папа про небезпеку затерти печать Святого Духа

Через Святого Духа Господь Бог дав християнам Небо як «завдаток» вічності. Але, іноді, цей дарунок християни занедбують, живучи тьмяним та облудним життям. Про це у своїй проповіді під час Меси 17 жовтня говорив Папа Франциск.

Святіший Отець зазначив, що Святий Дух є «печаттю» світла, якою Бог дав християнам «Небо у руки», хоча й вони, іноді, віддають перевагу напівтемряві, або й гірше — штучному світлу, що світить у лицемірстві.

У своїй проповіді Папа Франциск прокоментував біблійний уривок з послання святого апостола Павла до християн Ефесу, в якому пояснює, що ті, які увірували в Ісуса Христа, отримали «печать Святого Духа». Отримавши від Господа цей дар, розуміємо, що Бог «не лише нас вибрав», але дав нам особливий «стиль життя», що не є лише переліком звичок, але чимось більшим — ідентичністю.

Отож, наша ідентичність — це, власне, ця печать, ця сила Святого Духа, яку ми усі отримали у Святому Таїнстві Хрещення. Святий Дух поставив печать на нашому серці і тепер прямує разом з нами дорогою нашого життя. Це Той самий Дух, Якого обіцяв зіслати Ісус Христос. Він нам дає не лише нашу ідентичність, але й завдаток нашої спадщини. На переконання Папи, завдяки печаті Святого Духа ми вже тепер маємо можливість втішатися небом, тією щасливою вічністю, до якої прямуємо; ця печать є завдатком неба.

Далі Папа підкреслив, що однією із спокус, якій, іноді, піддаються християни — це не те, щоб повністю затерти печать, але вчинити її тьмяною. У цьому ключі він вказав на літеплих християн, які хоч і ходять у неділю до церкви на Службу Божу, однак, у їхньому щоденному житті не видно цієї християнської ідентичності, тієї печаті Святого Духа. Про таку літеплість говорив Своїм учням Ісус Христос, перестерігаючи перед фарисейським лицемірством: вдавати, що живемо як християни, але насправді ними не бути; говорити одне, а робити зовсім інше, тобто, не бути послідовними, вірними тому, що сповідуємо. Святіший Отець пригадав також повчання святого апостола Павла, який в одному із своїх листів повчає, що життя згідно із ідентичністю, дарованою Святим Духом, надає життю людини зовсім іншої ваги. Таке життя наповнюється любов’ю, миром, радістю, великодушністю, доброзичливістю, добротою, вірністю, покірністю, пануванням над собою.

А на закінчення Папа закликав учасників Святої Меси у Ватикані, а також і всіх нас, просити у Господа ласки бути уважними до цієї печаті Святого Духа, до нашої християнської ідентичності, що є завдатком нашого вічного щастя.

За матеріалами: Радіо Ватикану

Читайте також

Про сповідь – о. Йосиф Будай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *