Головна / Книги / о. Й. Августин, Духовне розпізнавання

о. Й. Августин, Духовне розпізнавання

На нас постійно діють два світи – добрих і поганих духів. Ми стаємо місцем «духовної боротьби» або, за св. Павлом, боротьби між тілом і духом. «І кажу: ходіть за духом, і не вчините пожадливости тіла,бо тіло бажає противного духові, а дух противного тілу, і супротивні вони один одному, щоб ви чинили не те, чого хочете» (Гал. 5, 16-17). З одного боку, людина підлягає спокусам злого духа, з другого – дії доброго духа. Оскільки «тепер бачимо ми ніби у дзеркалі, у загадці» (1 Кор. 13, 12), і тому нам важко відрізнити дію різних духів. Злий дух не хоче бути розпізнаним і виявленим, вміє пристосуватися до людської ситуації, вміє приймати вигляд ангела світла (пор. 2 Кор. 11, 14).
Ціль духовного розпізнавання – розпізнати в кожній ситуації і виконувати Божу волю, незалежно від внутрішнього стану людини і зовнішніх умов; Божої волі, яка мені об’являється «дією доброго духа». В духовному розпізнаванні людина запитує сама себе, користаючись також з розпізнавання Церкви (духовне керівництво, розпізнавання в спільноті, послух владі), пізнаючи, яке з багатьох натхнень, прагнень і внутрішніх порухів походить від Бога, а яке є проявом людських пожадань, добре спрямовуваних дияволом.
Св. Іоан Апостол перестерігає: «не кожному духові вірте, але випробовуйте духів, чи від Бога вони» (1 Ів. 4, 1), що означає: не довіряйте кожному своєму бажанню, кожному внутрішньому імпульсові, натхненню, але досліджуйте – чи походять від Бога чи тільки від нас самих або від диявола.
Джерелом фальшивих прагнень і натхнень можуть бути також люди – «фальшиві пророки». Зауваження св. Іоана, що «неправдивих пророків багато з’явилося в світ» (1 Ів. 4, 1), актуальне і сьогодні. «Ви спокушуєте один одного» – говорить диявол в книжці Фроссарда – «збільшуючи довкола себе речі, які є об’єктом пожадання, а несправедливість в їхньому поділі пробуджують в одних пожадання, а в інших – гнів. Нема потреби користуватися класичними способами одержимості, щоб відірвати вас від Бога, ви самі це робите один з одним».
Вирішальним критерієм духовного розпізнавання може бути лише наслідок такого діяння: «Ото ж бо, по їхніх плодах ви пізнаєте їх» (Мт. 7, 20). Добрими можна вважати тільки ті натхнення, імпульси або прагнення, які видаються добрими не тільки на початку і в процесі реалізації, але, передовсім, видають плоди більшого добра: «Учинки тіла явні, то є: перелюб, нечистість, розпуста, ідолослуження, чари, ворожнечі, сварка, заздрість, гнів, суперечки, незгоди, єресі, завидки, п’янство, гулянки й подібне до цього. Я про це попереджую вас, як і попереджав був, що хто чинить таке, не вспадкують вони Царства Божого!А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра,лагідність, здержливість: Закону нема на таких!» (Гал. 5, 19-23).
Коли ми ще не маємо досвіду духовного розпізнавання, то важко буде передбачити – які плоди можуть принести конкретні бажання, почуття і натхнення. І тому нам треба бути, з одного боку, дуже розторопними, молитися про світло Святого Духа, з другого боку, користуватися допомогою досвідченого духівника, який не буде робити за нас вибір, але допоможе прояснити всі нюанси, які ми повинні усвідомлювати в особистому духовному розпізнаванні.
Одноразове розпізнання і відкинення імпульсу, що веде до зла, ще не означає, що він зник назавжди. В новій ситуації він може повернутися з новими силами і в новій «масці». Це саме і з імпульсами, що ведуть до добра – кількаразове розпізнання не є гарантією непомильності в інших випадках.
Незважаючи на постійні зусилля можемо помилятися і піддаватися впливам злого духа. Св. Ігнатій заохочує нас: «Коли відчуємо та впізнаємо ворога людського роду за зміїним його хвостом і за злою метою, до якої провадить, то тоді душі, яку він у такий спосіб спокушав, корисно переглянути увесь перебіг добрих думок, ним навіяних, тобто і початок, і як крок за кроком злий дух намагався змусити її відійти від тієї розкоші та духовної радости, що в них вона перебувала, і як кінець-кінцем привів її до свого злого наміру. Цей досвід, сприйнятий і засвоєний, допоможе нам надалі уникати таких-ото характерних для ворога пасток» (ДВ 334).
В постійному «вивченні духів» Правила св. Ігнатія будуть великою допомогою, тому що «допомагають відчувати і розуміти, принаймні до певної міри, різні порухи, викликані в душі: добрі, щоб їх прийняти, і погані, щоб їх відкинути» (ДВ 313).

Читайте також

Трактат про досконале набоженство до Пресвятої Діви Марії. Святий Людовік Марія Гріньйон де Монтфорт (аудіокнига)

Як пророче заповідав Святий Людовік Марія Гріньйон де Монтфорт, рукописи його книг “Трактат про досконале …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *