Головна / Варте уваги / “Все, що Ти робиш, наповнює мене радістю” – св. Тереза з Лізьє (від Дитятка Ісуса)

“Все, що Ти робиш, наповнює мене радістю” – св. Тереза з Лізьє (від Дитятка Ісуса)

Більшість наших проблем буває через те, що ми не вміємо приймати дійсність такою, яка вона є. По-французьки це називається sagesse de l'accueil. Accueil – це щось більше, ніж
просто прийняття, це слово виражає позитивне, охоче прийняття. Той, хто збагнув «мудрість прийняття », перебуває в гармонії з самим собою, з іншими, з життям, з Богом. Він не хоче, щоб хоча б щось змінилося.

Слідом за Пресвятою Богородицею він повторює: «Так буде мені». Подібна згода з дійсністю – це найвищий людський акт: воно радикально змінює його суб'єктивне сприйняття реальності. Частіше за все ми не маємо можливості вплинути на
події і ситуації, проте від нас, більшою мірою, залежить уміння позитивно або негативно жити в них. Психологія багато говорить про те, як нам позитивно приймати наші життєві ситуації. І добре, що це так. Але Бог веде нас ще на крок далі. Він вчить нас приймати все як дар з Його люблячих рук і віддавати Йому це як жертовний дар.

Завдяки нашому «так» Богу, ми залишаємо Йому свободу дій, а Він, тим часом, може сформувати наше «Божественне середовище» так, як Він того бажає. Мова тут йде не про відмову, а про конструктивне використання дійсності, в якій ми є цеглинками, що будують наше власне зцілення і зцілення світу. Бог не чекає інший дійсності, щоб в ній почати будувати Своє Царство. Саме сьогодні криє в собі можливість і завдання наближення до Бога.

Але чи можна говорити «так» злу? Ісус робив це. Він не опирався злу, яка звернулася проти Нього (Мт. 5:39). Він охоче брав все. Не пручаючись дійсності гріха і добровільно
приймаючи її на Себе, Він осмислив сам гріх. Він повинен являти новий аспект любові Бога, найбільш приголомшуючий з усіх: милосердя. Якщо немає хвороби – тоді навіщо потрібен лікар? Якщо немає грішника – Навіщо ж тоді Спаситель? Якщо нема гріха – навіщо тоді милосердя? «Бо Бог замкнув усіх у непослух, щоб усіх помилувати» (Рим 11:32).

Якщо ми привчимо себе приймати все, що з нами відбувається, то поступово почнемо помічати, що навіть таємниця зла, яка здається зовсім незрозумілою нашому розуму, прояснюється завдяки внутрішньому світлу. Зло також є елементом чудесного Божественного плану, який змусив святого Апостола Павла вигукнути: «О глибино багатства, мудрости і знання Божого! Які незбагненні його постанови і недослідимі його дороги!»(Рим 11:33).

Бути незадоволеним дійсністю – це гріх.
Це ми бачимо в історії Адама, який незадоволений тим, що у нього є. Йому недостатньо того, що Господь створив його за Своїм образом і подобою, він бажає бути «як боги» (Бут 3:5). Первородний гріх полягає в подвійному бунті. По-перше, Адам хоче бути рівний Богу. По-друге, одного разу згрішивши, він не хоче зізнаватися в
своєму гріху і ховається серед дерев саду (Побут 3:8), не примиряється зі своєю наготою. В обох випадках Адам бажає бути іншим, ніж його створив Бог, не хоче бути тим грішником, яким він фактично став, впавши перед спокусою. Ми можемо тільки уявити собі, що сталося б, якби Адам і Єва не сховалися за деревами, а взяли своє нове положення і щиро розповіли Богу про те, що зробили.

Як часто ми біжимо від самих себе, не приймаючи правди про те, хто ми і де ми знаходимося! У той же час ми ховаємося від Бога, який – наше щастя – поруч, і бачить, що ми тікаємо від того єдиного, що може дати нам спокій і безпеку. «Я тут, – каже Бог, – Я в тобі, і чекаю, коли ти повернешся до себе, додому, бо лише тут Я можу зустріти тебе. Ти можеш бути чимось незрівнянно більшим, ніж ти є зараз, а Я хочу крок за кроком вести тебе у все більш ясне світло. Але ти повинен почати з того, що зараз є твоєю правдою. Я є Істина і не можу зустріти тебе де-небудь ще поза істини, яка є тут і зараз ».

Повернімося, однак, до Терезі, яка так хоче навчити нас мудрості позитивного прийняття ситуацій життя.
Воля Господа солодка і легка, коли ми погоджуємося її прийняти (quand on l'accepte); в цьому випадку ми швидко відчуваємо його добрість. Єдине, в чому є щастя на землі – це піклуватися про те, щоб дану Ісусом долю вважати найбільш приємною.

Її «так» всебічно, тому ніщо не в силах порушити її світу. Моє серце наповнене волею Бога, бо ніщо ззовні не може проникнути всередину; воно просто зісковзує, як масло, яке не може змішатися з водою. У своєму серці я завжди перебуваю в глибокому мирі, який ніщо не може похитнути. Подібного миру ми не зможемо, ясна річ, досягти в одну мить. У Терези він – плід її духовного росту, що грунтується на тому, що вона постійно відверталася від себе в бік Того, Хто сам – найглибший і непохитний мир.

Якось Тереза ​​відкрилася матері Агнесі:
Бог, тим самим [через приниження], дає мені різноманітні можливості залишатися немовлям, та так потрібно, я цьому рада. Я намагаюся навіть серед бурі зберігати спокій. Іноді хвороба немов грає з нею. Часом вона знаходиться при смерті, але в інший час їй раптово стає краще. Я вже зовсім не розумію цю хворобу. Відчуваю себе краще! Однак я віддаю себе в Його руки і, не дивлячись ні на що, відчуваю себе щасливою. Що було б, якби я жила з надією на швидку смерть? Яке це було б розчарування! Але у мене немає нічого, оскільки я радію всьому, що робить Бог, і бажаю однієї лише Його волі.

Завжди бути задоволеним значить – завжди бути радісним.

(Стиниссен В. OCD – Прямой путь к святости_Следами святой Терезы Младенца Иисуса)

Джерело: http://vsirazom.com/index.php/groups/viewgroup/4-v-sertsi-tserkvy-ia-budu-lyubov-yu

Читайте також

Про сповідь – о. Йосиф Будай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *