Головна / Важкі питання / Чому інколи є так важко молитися?

Чому інколи є так важко молитися?

1499500523_praying-hardСвого часу я був пригнічений проблемою, яка роками існує в церквах, і вона сильно турбувала мене. Проблема полягала в наступному: чому християнам так важко молитися?

Святе Письмо виразно каже, що відповіддю на всі питання нашого життя є молитва з вірою. Павло Апостол пише шукати відповіді в Господа і дякувати Йому за те, що Він нас чує (пор. Флп 4,6-7).

З цього випливає, що ми не повинні використовувати молитву як останній шанс, після того як уже побували у друзів, священика чи порадника. Ні, Господь же каже: шукайте перше Божого Царства і його істини, а решта вам додасться. Ми маємо йти до Господа раніше, ніж до будь-кого іншого!

Біблія повна свідчень, що Бог вислуховує своїх дітей: Пс 34 (33), 16; 1 Йн 5,14-15; Мт 21,22 тощо. Давид Псалмоспівець каже: «Тоді, як я ввізвав до Тебе, Ти вислухав мене, Ти мене підбадьорив, вливши в мою душу силу» (Пс 138 (137),3). Але коли йдеться про молитву, Біблія дає нам також попередження, що нею не варто легковажити (див Євр 2,1-3). Господь немовби запитує нас: як ви сподіваєтеся уникнути поразки у важкі дні? Як ви впізнаєте й відрізните Мій голос у ті дні, якщо не навчилися перебувати зі Мною і слухати Мій голос у Наметі Зустрічі?

1. Деякі християни не моляться тому, що мають лише теплу любов до Господа.

Кажучи «теплий» для визначення любові людини до Христа, я не маю на увазі, що вона холодна до Господа. Я маю на увазі, що її любов «не дорога» – не так уже й багато коштує. До Церкви в Ефесі Господь говорить у 2-му розділі книги Одкровення, хвалячи їх за все зроблене, але дорікаючи, що «залишили першу любов свою». Якось посеред усіх своїх добрих справ вони відійшли від своєї початкової гарячої любові до Нього, від тісного спілкування з Ним. Яким був би подружній союз, якби чоловік і жінка не мали часу для особистого, інтимного спілкування? Можеш казати, що любиш Його, але якщо ти ніколи не шукаєш нагоди перебувати з Ним наодинці, то цим доводиш, що не любиш Його узагалі. Якщо казати дівчині, що її любиш, і при цьому бачитися раз на тиждень, рівно стільки, щоби сказати: «Привіт, я тебе люблю, бувай!» – то вона такого не стерпить. А чому це має терпіти Господь?? І неважливо, наскільки голосно ти славиш Бога у церкві, як багато ти говориш про свою любов до Нього і як багато ти пролив сліз. Ти можеш щедро жертвувати, любити людей, ненавидіти гріх, викривати тих, хто творить неправду, – але якщо твоє серце не прагне перебувати в присутності Христа, то ти просто не любиш Його. Ти ставишся до молитви легковажно. А любов до Ісуса полягає не тільки у виконанні добрих справ. Вона включає в себе щоденну, дисципліновану підтримку стосунків із Ним. І це буде нам чогось коштувати!

2. Деякі християни не моляться, бо змінили свої пріоритети.

Пріоритет – це ступінь важливості, який ти визначаєш для чогось. Християни, які нехтують молитвою, змінили свої пріоритети. Чимало віруючих клянуться, що молитимуться, щойно знайдуть для цього час. Однак щонеділі шукання Христа стає для них менш важливим, аніж вимити автомобіль, прибрати в хаті, відвідати друзів, поїсти у ресторані, зробити покупки, подивитися телевізор… Вони просто не приділяють часу на молитву. Такими були люди за часів Ноя і Лота. Їхніми пріоритетами було їсти й пити, продавати й купувати, одружуватися і турбуватися про сім’ї. У них не було часу на слухання слова про грядущий Божий суд. І в підсумку – ніхто не був готовий, коли суд настав! Вочевидь на землі не бракує тих, у чиїх списках пріоритетів Бога взагалі нема. Але це не засмучує Його так сильно, як те, що Його власні діти так мало Його цінують. Чимало християн мандрують з одного місця в інше, шукаючи, щоби за них помолився хтось особливий, хочуть пережити Божий доторк і мати чуттєве переживання Його близькості. Але навіть якщо вони це дістають, то переживання триває коротко. І, дивно, за час своїх поїздок та шукань Божого доторку вони не так багато часу здогадуються самі провести в молитві! Я певен, що Бог не хоче «ваших решток», цих невеликих залишків вашого часу, коли ви швиденько бурмочете свої молитовні прохання. Це – жертва з вадою, і вона занечищує Його вівтар. «А як приносите сліпе у жертву, хіба ж то не зле? І як приносите кульгаве або хворе, то це не зле? Попробуй принести його начальникові твоєму, чи буде він тобою радий, чи він тебе ласкаво прийме, – говорить Господь Бог сил» (Мал 1,8). Бог у Старому Завіті хотів, щоб для принесення в жертву вибирали найкращих тварин зі стада, якомога більше «досконалих». Сьогодні Він чекає від нас такого само ставлення до того, що ми Йому жертвуємо. Він не бажає, щоб ми проводили час із Ним у поспіху зневаги. Якось я зустрівся з пастором однієї з найбільших церков Америки. Він, вибачаючись, сказав мені: «Я не маю часу на молитву». Цим він насправді сказав: я не приділяю молитві першого місця. Я певен, що Бог не хоче «ваших решток», цих невеликих залишків вашого часу, коли ви швиденько бурмочете свої молитовні прохання. Це – жертва з вадою, і вона занечищує Його вівтар.

3. Деякі християни не моляться тому, що навчилися жити без молитви!

Чимало християн гадають, ніби все, що від них вимагається, – це ходити до церкви, співати, слухати проповіді, протистояти гріху, робити добро, і все для них буде добре. Я провів чимало годин при постелях помираючих, які вірно ходили до церкви понад 50 років. Вони були хорошими людьми і вміли говорити на будь-яку духовну тему. Але у них зовсім не було молитовного життя! Вони проводили час зі своїми сім’ями, або просто дивлячись телевізор, або займаючись своїм хобі, але в них не було часу на особисту розмову з Христом. Це може прозвучати для вас жорстко, але я вважаю, що ці люди пішли у вічність, не знаючи свого Бога. Бог не наблизився до них, бо вони ніколи не наближалися до Нього! Я боюся за кожного християнина, який навчився зручно жити без щоденної молитви, хто ніколи не мав близького спілкування з Господом. Такі люди зрештою стають чужі Богові. І вони ризикують опинитися в день Суду серед тих, хто почує: відійдіть від Мене, я ніколи не знав вас. Можна дуже легко прожити ціле життя без молитви. Я навіть знаю деяких вельми «успішних» пасторів, які навчилися звершувати служіння повністю без молитви. Вони можуть насмішити, розповісти цікаву історію, але не зможуть надихнути вас шукати Боже Обличчя… Проповідники, які не моляться, – безсилі проповідники! Так само й вірні, які не моляться, – дуже мілкі у своїй вірі, вони – легка здобич для фальшивих учителів, які зводять на манівці зі шляху Євангелія. Це християни, які «завжди вчаться й ніколи не можуть дійти до пізнання істини».

4. Деякі християни не моляться, бо не вірять, що Бог чує їхні молитви.

Інколи, не дістаючи безпосередньої відповіді на свої прохання, християни здаються, гадаючи: «Може, мені просто бракує віри? Навіщо ж тоді молитися, якщо моя молитва безрезультатна». Чимало незаміжніх християнок схильні так думати. Вони кажуть: я багато років щиро шукала Господа, просячи Його послати мені богобоязливого чоловіка. Я молилася понад десять років. Але нічого не відбулося!» Після цього вони влаштовують заміжжя власними силами, і зрештою впадають у якусь біду. Апостол Яків пише, що Бог не відповідає на молитви тих, хто просить будь-чого просто заради власного задоволення: «Ви просите, та не одержуєте, бо зле просите, щоби розтратити на ваші втіхи» (Як 4,3). Іншими словами, ви просите не за волею Божою, ви не готові підкоритися тому, що Він має для вас, – замість цього ви намагаєтеся диктувати Йому свою волю, вимагати того, що задовольнить ваше серце! Ісус сказав: усе, чого попросите з вірою в серці, – отримаєте (див. Мт 21,22). Якщо відповідь на вашу молитву затримується – прийміть це як випробування міцності вашої віри. Чи не скажете й ви, зрештою: «Ну все, я здаюся! Він не відповідає!»? Зрештою, пам’ятайте, що Він хоче, аби віра ваша була чиста, як золото, переплавлене, відшлаковане…

«Яка велика, Господи, Твоя доброта, що її Ти зберіг тим, які Тебе бояться, і чиниш тим, хто до Тебе прибігає перед людськими синами!» (Пс 31 (30), 20).

Входь у свою таємну кімнату зустрічі з Богом – регулярно, шукай Його – всім серцем. Там знайдеш відповідь для зцілення твоєї сімейної проблеми, спасіння твоїх близьких, на свої житейські потреби. Відповіді можуть прийти не наступного ж ранку, але Бог зробить свою роботу у свій час і своїм чином. Твоє завдання – вірити в це, бо ти – Його улюблене дитя!

http://slovo.today

Читайте також

Екзорцист о.Петро Глас: «ДЕМОНИ СЕКСУ»

“Гріхи, котрі ведуть найбільше душ до пекла – це тілесні!” Марія до святої Гіацинти Марто …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *