Головна / Про святих і блаженних / СЛОВНИЧОК СВ. ІВАНА БОСКО

СЛОВНИЧОК СВ. ІВАНА БОСКО

Ангел охоронець. Проси допомоги у твого ангела охоронця. Він хоче допомогти тобі більше, ніж ти сам того бажаєш.

Багатство. Багатство ― це колючки, якщо його збирати та зберігати.

Батьки. Першою чеснотою дітей є слухатися батьків. Хто не слухає батьків, стягає на себе гнів Божий.

Безтурботність. Нехай ніщо тебе не тривожить, Бог завжди з нами. Терпеливість і молитва.

Бог ― це наш добрий батько: маймо довіру до Нього.

Вади. Не виправдовуйте свої вади: краще їх виправляйте.

 

Вдячність. Вдячність молодої особи часто є передумовою щасливого життя. Щиро співчуваємо невдячним, тому що вони є нещасливими.

Виправлення. Щоб виправити когось і отримати з цього добрий результат, не виправляйте в присутності інших. Любов нехай пом’якшує гіркоту виправлення.

Випробування. Це колючки, які ранять дочасно, але стануть квітами для вічності.

Виховання. Сама лише релігія може розпочати та завершити велике діло правдивого виховання ― сприяти добрій Сповіді і Причастю. Релігія та розум ― це дві пружини моєї виховної системи.

Вихователь. Старайся, щоб тебе любили, тоді всі легко будуть слухатися тебе. В кожному хлопцеві, навіть у найгіршому, знаходиться місце, в яке може ввійти добро: отож першим обов’язком вихователя є знайти це чутливе місце в серці та корисно використати його.

Відвага. Лихі мають відвагу тому, що добрі бояться. Будьте відважні і побачите, що лихі опустять крила.

Відвідування церкви. Хочете отримати багато ласк від Господа ― часто відвідуйте Його. Хочете мало ласк ― рідко відвідуйте його. Бажаєте, щоб диявол завжди нападав на вас ― рідко приймайте Ісуса в Євхаристії. Бажаєте, щоб диявол втікав від вас ― часто відвідуйте Ісуса в Євхаристії. Хочете перемогти диявола ― ходіть слідами Ісуса. Хочете, щоб диявол переміг вас ― не відвідуйте Ісуса. Дорогі мої, приймання Святих Тайн є дуже необхідним засобом, щоб перемогти диявола. Отож, часто відвідуйте Ісуса в Євхаристії і диявол не переможе вас.

Віра. У складних ситуаціях необхідно мати велику віру в Бога. Віра може зробити все.

Вороги. В людини є три вороги: несподівана смерть; час, що минає; та диявол, який спокушує.

Гнів. Найкращим захистом від гніву є відкласти помсту.

Гордість. Горда людина завжди є нечесною.

Гроші. Убогі нехай будуть вашими банками, а Пресвята Богородиця ― запорукою вашого внеску. Вкладайте ваші гроші у банк Пресвятої Богородиці і будете мати великі відсотки. За гроші можна купити все, але не можна уникнути смерті.

Делікатність. Твоя мова та поведінка нехай завжди буде делікатною. Делікатність у словах та в поведінці зробить інших твоїми приятелями.

Дисципліна. Лінивий та недисциплінований хлопець буде нещасливим юнаком.

Диявол. Диявол боїться радісних людей.

Діла. Якомога краще виконуйте те, що маєте робити. Сьогодні роби все так, через що завтра не мав би червоніти зі стиду.

Діла добрі. Тільки добрі діла є правдивим багатством, що готує нам місце в Небі. Крім молитви, котра завжди має супроводжувати нас, потрібно також багато добрих діл. Без них надаремно розтратимо наше життя.

Діти. Бог завжди благословляє дітей, котрі слухаються батьків.

Добро. Щоб чинити добро, потрібна відвага. Готовність терпіти, ніколи нікого не принижувати, завжди бути ласкавим. Чиніть добро усім, а зло ― нікому. В кінці життя збираються плоди добрих діл.

Довіра до Бога. Бог спрямовує до добра того, хто любить Його. Довіряймо Богові та крокуймо вперед. З Богом будь-яка пташка, яка відчуває, що галузка гойдається, далі співає; бо знає, що має крила.

Досвід. Вчіться з усього того, що з вами стається.

Друзі. Всі обездолені та переслідувані є моїми найкращими приятелями.

Духовні вправи (реколекції). Духовні вправи ― це ніщо інше як ряд повчань та роздумів, щоб спонукати людину до приязні з Богом.

Життя. Наше життя є дуже коротким. Потрібно чинити якомога більше добра, перш ніж помремо. Цей світ, як театральна дія: дуже швидко минає.

Забави. Найкращою прогулянкою, найкращою забавою, котра б мені сподобалась, було б завести десять тисяч хлопців до Неба.

Заздрість. Не піддавайтеся заздрості: добро одного, має бути добром усіх.

Звичка. Оминайте всяку лиху звичку: маємо звикнути чинити добро, і тільки добро. Наше тіло є ненаситним: що більше йому даємо, то більше воно вимагає; що менше даємо, то менше вимагає.

Здоров’я. Щоб зберегти добре здоров’я та довго жити потрібно: мати чисте сумління, тобто жити в ласці Божій; не об’їдатися; працювати; оминати лихих товаришів.

Зло. Найбільшим злом є гріх.

Знання. Пам’ятайте, що знання без сумління нищить душу.

Катехизація. Для мене вчити хлопців катехизму, перебувати та розмовляти з ними є насолодою. За допомогою розваг я лише заохочую хлопців йти на катехизацію.

Книжки. Бійтеся поганих книжок, як пошесті. Погані книжки ― це пошесть, що заражає багато молоді.

Крадіжка. Чужі речі мають бути для нас, як вогонь.

Критика. Я однаково приймаю як похвали, так і догани: якщо мене хвалять, то кажуть, яким би я мав бути; а якщо ганять, то кажуть, яким я є. Щодо інших, то або говорю добре, або мовчу.

Ласка Божа. Ласка Божа ― це найбільший дар Божий для нас.

Лицемірство. Називати себе християнином і не жити по-християнськи ― це огидне лицемірство.

Лінивий. Хто є лінивий протягом життя, той буде плакати в час смерті.

Лінивство. Для лінивих немає місця в Небі.

Любов. Я б усе віддав, щоб здобути серця молоді, щоб подарувати їх Богові.

Любов до Бога. Не всі можуть постити чи ходити в далекі прощі на славу Божу; не всі можуть давати великі милостині; але всі можуть любити Бога: достатньо лише хотіти цього.

Любов до людей. Любов завжди перемагає. Де є любов, там є щастя. Бог сотворив нас для інших.

Любов до молоді. Не вистачає просто любити молодь: потрібно, щоб вони знали, що їх люблять.

Любов до себе. Якщо ваше слово має вагу та необхідний ефект, потрібно завжди нехтувати власним «я».

Марія Помічниця Християн. Щоб Марія Помічниця любила нас, потрібно любити її Сина. Навчу вас як потрібно любити Його: часто приступати до Сповіді та Святого Причастя; а не маючи змоги приймати Ісуса у Святих Тайнах, приймати Його духовно через велике бажання; уважно брати участь у Службі Божій; зустрічатися з Ним у Пресвятій Євхаристії; чинити добро в Його честь, бо Богові дуже приємне, коли ти виявляєш своє милосердя. Пресвята Богородиця любить молодь, тому любить також тих, хто опікується нею.

Смуток. Забава має розвіяти всякий смуток у душі. Будь-яким способом проганяйте його, бо він шкодить душі.

Милостиня. Милостиня ― це обов’язок милосердної любові. Я жив серед убогих, знав також багатих і бачив, що переважно, мало людей дає милостиню, і що більшість багатіїв не використовує своє багатство на добро. Хто з свого надлишку не дає милостині, той краде у Бога.

Мир. Хто не є в мирі з Богом, той не є в мирі із самим собою, ані з іншими людьми.

Молитва. Якщо молитися, то з двох зерен виросте чотири колоски. Хто молиться, той піде до Господа.

Мужність. Відважно виявляй свою віру та свої переконання. Ніщо на світі не має лякати нас.

Музика. Музику, спів молоді потрібно слухати серцем, а не вухом.

Нагода. Ніколи не можемо пропустити нагоди, яку дає нам Бог, щоб чинити добро.

Нагорода. Наша нагорода буде в Небі; тільки про це маємо думати і для цього працювати. Світ часто вводить нас в оману. Тільки Бог добре винагороджує.

Надлишок. Боже Провидіння не буде допомагати нам, коли будемо витрачати гроші на зайві та непотрібні речі.

Нарікання. Нарікання охолоджує серце. Нарікання ― це одна з найбільших пошестей у суспільному житті.

Насолоди. Радості цього світу минають, як блискавки.

Небо. Будете відпочивати в Небі. Не підемо до Неба завдяки розкішному життю. Небо заплатить за все. Рай ― це місце відпочинку для священика.

Невинність. Невинність ― це лілія між терням, яку зриває Бог на своєму квітнику, щоб прикласти її до Свого серця як свою прикрасу.

Непостійність. Я часто бачив, що непостійні люди, котрі не дотримувалися своїх постанов без об’єктивних на те причин, за що б не бралися, не мали в цьому успіхів.

Неробство. Неробство є найбільшим ворогом, з яким потрібно боротися.

Обжерливість. Непоміркованість у їжі вкорочує життя. Хто вміє панувати над своєю обжерливістю, той є правдивою людиною. Обжерливість є матір’ю численних вад.

Оптимізм. Сіймо та наслідуймо рільника, який терпеливо чекає на час жнив. Щоб зірвати рожу, потрібно вважати на колючки; адже рожі не буває без колючок.

Очі. Очі ― це вікна, через які диявол вводить гріх у наше серце.

Ощадливість. «Так, ощадливості!», але лише задля великої любові. Економити у всьому, але хворим давати все, що потрібно. Завжди повторюйте, що той день, в який в домі немає муляра, механіка, електротехніка та будь-якого майстра ― це золотий день.

Папа. У питаннях щодо релігії я погоджуюсь із Папою та з Папою хочу залишитись добрим католиком аж до смерті. Бажання Папи для мене ― наказ.

Пекло. Найгіршою вадою сучасної педагогіки є виключення з програми церковної науки, перш за все, навчання про смерть та пекло.

Піст. Всі можуть постити, зберігаючи чистим своє серце та розум.

Побожність до Пресвятої Богородиці. Ніжно, щиро та постійно любіть Пресвяту Богородицю. Якби ви знали, яка важлива ця любов, то не віддали б її за все золото світу.

о. Іван Боско

з книги Енцо Б’янко – Карло де Амброджо, «Отець Боско – приятель молоді»)

за матеріалами сайту http://www.sdbua.net/

Читайте також

20 порад від Падре Піо тим, у кого опускаються руки

Якщо твоя надія слабшає та поволі згасає, прочитай це. Завжди так було, що Бог посилає …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *