Головна / Думки / Молитва у час сумнівів – це дорога до світла і вихід із темряви

Молитва у час сумнівів – це дорога до світла і вихід із темряви

Дорогі браття і сестри, у неділю перед Різдвом Христовим роздумуємо над уривком Євангелії (Євангеліє від Матея 1, 1-25.), де розповідається про покоління Ісуса, Сина Йосифа і про подію, яка була тісно зв’язана із самим же Йосифом, що ”бувши праведним” міг прийняти необережне рішення, яке би тільки ускладнило народження і життя Спасителя.
Як бачимо, також праведні люди у своєму житті зустрічають складні ситуації, щодо пізнання Божої волі і також праведні люди можуть зробити помилку, можуть, послуговуючись добрими намірами, як це було з Йосифом, зробити щось в супереч Божій волі.
Ось тому, Господь нас повчає: чувайте, будьте уважні і моліться, щоб вам не впасти у спокусу. Адже, стати на дорогу праведності ще не достатньо! По ній потрібно йти постійно, дивлячись на Боже світло. Якщо відвернемо лице своє від Нього, тоді маємо ризик піти іншим, хибним шляхом. Саме тому молитися є ніколи забагато, бо роблячи ”паузу” Божій присутності в нашому житті, ми даємо можливість спокусникові зайняти порожнє місце.
В іконах Різдва Христового ми можемо побачити, що біля Йосифа є старенький чоловік, котрий йому зажуреному щось оповідає – це момент сумнівів, які мав праведний чоловік.
Сумнів – це роздоріжжя, це час поділу і неясності. У сумнівах є вибір, в якому є також можливість зробити неправильне рішення.
Апостол Яків повчає про молитву з вірою: нехай просить з вірою, без жодного сумніву. Бо хто має сумнів, той подіб­ний до морської хвилі, яку жене й кидає вітер (Як. 1, 6)ю
Святий Іоанн Кронштадтський говорить: «Коли під час молитви оволодіє твоїм серцем зневіра і тужливість, знай, що це походить від диявола, який всіляко намагається зайняти тебе в молитві». І тому святі отці та вчителі Церкви закли­кають нас кріпитися і пам’яттю про Бога відганяти вбивчі сумнівні думки, переживання, хвилювання.
Святий і праведний Йосиф у хвилинах сумніву, залишився далі відкритий на Бога і Бог просвітив його. Він з термряви суміву, страху і незнання побачив світло і світло засіяло в темряві для інших.
У цей тиждень перед Різдвом дозвольмо Божим Посланцям увійти в наші сумніви, переживання, хвилювання, щоб вони донесли нам Божу волю. Ми будьмо уважні, щоб розпізнати Божий голос і сповнити Його волю.

Молитва молитовної групи ”матерів в молитві”
Веди нас, Небесний Отче, веди нас.
Веди мене, о Господи, мій Боже, коли мене здолали сумніви.
Благоволи, Господи, всім, хто благословить Тебе.
Величність даруй душі моїй.
Я люблю Тебе, Боже, і промовляю це голосно.
Господи, в Твої руки я віддаю всі свої проблеми,
Обійми мене і всіх нас Твоїми руками.

http://www.rozdum.org.ua

Читайте також

Про сповідь – о. Йосиф Будай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *