Головна / Думки / Бажав він бачити Ісуса, хто він, але не міг … але зустрів!

Бажав він бачити Ісуса, хто він, але не міг … але зустрів!

Дорогі Браття і сестри у Христі, із початком читання Євангеліє (від Луки 19, 1-10.) про зустріч Закхея митаря та Ісуса ми розпочинаємо приготування до Великого посту. Запрошую вас до особливих роздумів на цією зустріччю, котра може нам допомогти краще зрозуміти важливість нашої особистої зустрічі з Ісусом.
Найперше можемо зауважити його особлива цікавість, яка зустріла ряд труднощів: “Бажав він бачити Ісуса, хто він, але не міг із-за народу, бо був малого зросту.” Він доклав зусиль, бо бажання було дуже сильним. Він продовжував свої пошуки, а милостивий Господь пішов йому назустріч.
Ця історія нам нагадує про те, що зустріч людини і Бога має бути найперше бажаною обома: Богом і людиною. І це бажання має перерости у пошук. Адже пошук поєднує у собі внутрішнє бажання і конкретні дії. Завершується зустріччю із Ним, а далі ця зустріч породжує знайомство, що в свою чергу переходить у тісні відносини, які можемо прирівняти до Дружби, до родинності.
Роздумуючи над зустріччю Закхея і Христа, ми можемо зауважити як мало Господь говорив до Закхея, радше Закхей перериває цю тишу щоби сказати те, що він відчув: Він потребував переміни. І це переміна має початися від нього самого, від його цінностей життя, задля чого він думав, що живе. Закхей згадує про матеріальне багатство, яке він здобув нечесним шляхом, і тепер хоче перемінити його у діла Милосердя.
Бути багатим чоловіком того часу означало в певній мірі бути благословенним, люди відчували, що як Бог їх любить тому і дає можливість мати багато. Але що стається із чоловіком багатим? Маючи все, він усвідомлює свою бідність, бо не відчуває любові.
Любов не можна купити, неможливо насильно здобути, зманіпулювати. Любов можна лише відчути і пережити. Тепер ми розуміємо, що цікавість зустріти Ісуса була насправді викликана бажанням бути любленим. І це глибоке бажання було задоволене при зустрічі із Спасителем. Тому Закхей більше не потребує штучної любові, Він Зустрів правдиву любов, що спонукає любити також інших.
Ця зустріч Закхея і Бога показує як важливо зустріти правдивого Бога, а не надуманого самим собою. Кожна людина, яка народжується відчуває потребу зустріти Бога, але потім ця потреба може бути задоволена фальшивим пізнанням образу Божого. Тут і виникає запитання: якщо ми молимося до якогось надуманого Бога чи наша молитва Боже бути почута правдивим Богом? Почутою? Мабуть, що так! Але чи ми будемо в силі прийняти відповідь від правдивого Бога, бо коли ми молимося до якогось штучного божка, то ми вже наперед очікуємо від нього такої відповіді, яку ми хочемо, і юкщо такої немає, то ми думаємо, що Бог нас не чує. Насправді це ми глухі. Живий правдивий Бог нам дає відповідь завжди. Вона може бути всупереч до нашим здогадок і ілюзій, але вона є!
Саме ця зустріч із правдивим Богом перемінює серце людини і дозволяє їй відчути Божу любов на собі. Ніщо в цьому світі не замінить зустрічі з правдивим Богом, ніякі матеріальні блага і радості не замінять того, що людина може пережити від постійної присутності в обіймах люблячого Отця, Сина і Святого Духа.

http://www.rozdum.org.ua

Читайте також

історія скитання Пресвятої Родини є дуже близькою для іммігрантів

Дорогі браття і сестри у Христі, об’єднані у радості Торжества Воплочення, сьогодні Свята Церква нам …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *